Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Det norska OS-fiaskot

Handbollsdamerna var Norges största guldhopp. Efter semifinalförlusten mot Ryssland grät spelare och media rasade. Nu ser vårt grannland ut att göra sitt sämsta OS på 20 år.

De norska handbollsdamerna fullkomligt krossade Sverige i OS-kvartsfinalen. Efter en katastrofal start av Sverige vann Norge lekande lätt med 33-20.

Expressen återgav NRK:s expert Øystein Havang uttalande efter matchen:

 – Nu är det helt förfärligt att vara svensk där ute, sade han. 

Men frågan är om det är så förfärligt att vara svensk?

Det vill säga, i jämförelse med att vara norsk.

Danmark bäst bland skandinaviska länderna

Danmark har gjort ett mycket framgångsrikt spel och leder den skandinaviska kampen om medaljerna med ett guld, sex silver och sex brons. Guldet togs av sommaren Pernille Blume. Sveriges enda guld vanns också i simbassängen av Sarah Sjöström och som land har Sverige tagit ytterligare fyra silver och tre brons.

Norge har så här långt tagit tre brons.

Senaste gången grannlandet i väst fick lämna ett OS utan en guldmedalj var 1984. Senaste gången Norge fick stryk av både Sverige och Danmark i medaljkampen var för 20 år sedan, enligt TT.

Handbollsdamerna spelade en rafflande semifinal mot Ryssland, med ställningen 31-31 efter full tid och i förlängningen vann Ryssland med 38-37. Handbollsdamerna sökte sitt tredje OS-guld i rad, men den norska handbollsdominansen är bruten. 

– Vi fick inte tag i dem i försvaret. Vi får försöka att vinna ett brons. Men vad det betyder är en bra fråga, säger Nora Mørk till NTB, lagets bästa målskytt med 14 mål enligt TT.

"En semifinal som aldrig borde spelats"

Den norska uppgivenheten var påtaglig efter matchen när flera spelare låg kvar på planen grät. Många lät sig intervjuas i tårar.

VG:s sportkrönikör Leif Welhaven rasade efter resultatet. Han hänvisade till de otaliga dopningsavslöjanden som har pågått systematisk på statlig nivå i Ryssland och bland annat ledde till att Ryssland ställde upp med en enda friidrottare under hela OS

"Paradoxalt nog slutade det också med att Norge hamnade i en handbollssemifinal som aldrig borde ha spelats. För Trefilovs (förbundskapten) manskap borde aldrig ha varit här, även om handbollen inte är känd för att vara någon dopingvärsting", skriver han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.