Amanda Nildén under söndagens träning i Malmö med A-landslaget i fotboll.
Amanda Nildén under söndagens träning i Malmö med A-landslaget i fotboll. Bild: Johan Nilsson/TT

"Det kom faktiskt lite som en chock"

Klivet från U23- till A-landslaget brukar ta tid. Amanda Nildén hann knappt reagera.
– Det kom faktiskt lite som en chock, säger den 23-åriga Juventustalangen efter att ha blivit blixtinkallad till tisdagens VM-kvalmatch mot Slovakien.

ANNONS
|

När Sveriges U23-landslag avslutade fotbollsåret med en 1–0-seger borta mot Italien i torsdags var det sista kvällen med gänget för flera spelare. Amanda Nildén, Josefine Rybrink, Sarah Mellouk, Freja Olofsson och Emilia Larsson fyller alla 24 nästa år, och får inte längre representera Sverige på ungdomsnivå.

Men för en av dem var steget upp till A-landslaget kortare än väntat.

– Jag var inte riktigt beredd på att bli inkallad så här. Nej, jag hade inte det i tankarna. Det kom faktiskt lite som en chock. Men det känns jätteroligt, säger Amanda Nildén efter söndagens träning med A-landslaget i ett duggregnigt Malmö.

ANNONS

En A-landskamp

Efter landskampen mot Italien tänkte Nildén åka hem till Turin och klubblaget Juventus. Men A-landslagets förbundskapten Peter Gerhardsson hade andra planer för 23-åringen. När Häckens Elin Rubensson skadade sig på träning häromdagen kallades Nildén in som ersättare.

Och redan dagen efter Italienmatchen anslöt hon till A-landslagstruppen i Malmö inför tisdagens VM-kvalmatch mot Slovakien. Nildén har visserligen gjort en A-landskamp tidigare – en halvtimmes inhopp i en träningsmatch mot Malta i februari – men den här uttagningen väger tyngre.

– När jag fick göra min debut så var det ju en träningslandskamp, så att nu få vara med på riktigt i ett kval, det känns jättestort, säger Nildén.

Vänsterbacken inledde sin karriär i Brommapojkarna och spelade sedan ett år med AIK i elitettan 2017 innan hon flyttade till England och Brighton året därpå. 2020 återvände hon till Sverige för spel i allsvenska Eskilstuna, men nästa utlandsäventyr väntade snart runt hörnet. I somras gick flyttlasset till Italien och storklubben Juventus, där Lina Hurtig och Linda Sembrant spelar sedan tidigare.

Och Nildén har fått gott om speltid.

– Det känns jättebra, jag har haft en bra höst och har kommit in i min nya klubb på ett bra sätt. Och jag har fått mycket förtroende, så det känns jättebra.

ANNONS

– När jag gick dit så visste jag att det var en jättebra klubb med jättebra förutsättningar. Jag visste att det var hård konkurrens men jag visste också att vi skulle ha ett tufft spelschema inför hösten med Champions League, cup och ligan och allt. Jag hade inte jättemycket förväntningar, men det har blivit bra.

Första målet

TT: Hur skulle du beskriva dig som vänsterback?

– Jag gillar att vara offensiv, att spela bollen framåt och komma med mycket i anfallen. Och att komma till inläggslägen.

Offensivlustan gav också resultat för två helger sedan, när Nildén satte sitt första mål i Juventuströjan. 5–0-segern mot Lazio, där hon förutom målet också stod för en assist, var ett tecken på att det börjar lossna ordentligt för henne i Italien.

– För laget har det ju gått jättebra, vi har gjort det bra både i Champions League och i ligan. För egen del så har det blivit bättre och bättre för varje match. Det är svårt att komma in i en ny grupp men under de senaste matcherna tycker jag att det har känts väldigt bra.

Allra helst skulle hon vilja toppa året med sina första A-landslagsminuter i en tävlingsmatch.

– Det vore såklart en dröm. Det är något man har drömt om sedan man var liten och började spela fotboll: att få representera Sverige i ett kval och i viktiga matcher. Det hade varit jätteroligt.

ANNONS

Fakta: Amanda Nildén

Född: 7 augusti 1998 (23 år), i Stockholm.

Position: Vänsterback.

Klubb: Juventus.

Tidigare klubbar: Brommapojkarna 2014–2016, AIK 2017, Brighton 2018–2020, Eskilstuna 2020–2021.

Landslagsmeriter: 1 A, 18 U23, 9 U19, 14 U17.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS