Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Balkander: Det här kunde sannolikt ha gått att undvika

Som Lasse Dahlquist en gång skaldade: Välkommen till Göteborg! Först Dejan Kulusevski, sedan Mattias Svanberg och nu väntar 51 EM-matcher i elva städer spridda över en hel kontinent under en månads tid. Hur ska det här sluta?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är inte för att framstå som framsynt jag åter lyfter åsikten om det korkade i att sprida ett Europamästerskap över en hel världsdel. Från början grundade sig åsikten på supporterfientliga avståndsskäl, sedan det klimatdumma och från och med april 2020 kopplat till det nya coronaviruset.

Hur märkligt är det inte att samla hela Europas fotbollselit, alla mediebolag, tusentals fotbollssupportrar i ett osäkert virrvarr av smittspridningskaos under en månads tid?

Inte alls, kontrade Uefa, och öppnade läktarna.

”Det finns säkra protokoll upprättade. Bara att följa – och så får vi den fotbollsfest med publik på matcherna alla har längtat efter i över ett års tid”, menade EM-arrangören.

Gällde fram till den trassliga tisdagen

Glädjen över det stundande grusades något, men bara något, när Spanien i förra veckan offentliggjorde uppgifterna om att en av lagets nyckelspelare, lagkaptenen Sergio Busquets, testat positivt för covid-19.

Från ett svenskt perspektiv tycktes det förstås synd om Spanien, men att det även skulle drabba det svenska EM-laget bedömdes avlägset.

Detta gällde fram till den trassliga tisdagen.

Vi västkustsalladsätare hade längtat efter stunden vi skulle få visa upp vår vackra stad, bjuda spelarna till Liseberg, se dem åka Paddan och njuta av Gothia Park Academys vackra anläggning och golfgröna träningsplan.

Dessutom sken solen. Allting var perfekt. Fram till det att Svenska Fotbollförbundet tidigarelade en presskonferens med två och en halv timme och berättade att Dejan Kulusevski på det ena eller andra sättet smittats av covid-19.

Ridå.

Olika regler för Spanien och Sverige

Inte heller då bedömdes det rådande läget innebära något större hot mot den svenska EM-truppen. Spelarna hade ”nästan” bara träffats utomhus under måndagen och mängden uppmätt virus i Kulusevskis provsvar var dessutom mycket lågt.

Det var därför Mattias Svanberg kunde hänga med laget och inleda träningen även efter beskedet om Kulusevskis smitta.

Jag är långt ifrån någon smittskyddsexpert men tänker att viruset inte tar hänsyn till nationella smittskyddsregler. I Spanien sattes alla spelare i karantän, på Hisingen rullade allt på som planerat.

Enligt den svenska lagledningen var beslutet fattat av dem själva och grundat på de lokala och nationella smittskyddsreglerna.

Osökt kommer jag att tänka på Tage Danielsson – som är en Janne Andersson-favorit – och hans Harrisburg-poem, den som avhandlar allt man behöver veta om sannolikhet och den kärnkraftsolycka som rimligen aldrig borde ha inträffat, men som 1979 i grunden ändå förändrade synen på kärnkraftverk och energipolitik.

Välkommen till ett glittrande glatt Göteborg

I Sverige och övriga Europa sprider sig i juni 2021 bilden av att pandemin mer eller mindre är över och att covid-19 i dess nuvarande form sannolikt inte riktigt är så smittsam som den var för ett år sedan.

Det får vara hur det vill med den saken, men fakta i fallet är att Sverige på lördag åker till Spanien utan Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg. Och vem vet vad som händer under resten av veckan?

Till dess nynnar jag på den melodi som blev det musikaliska minnet från Göteborgs 350-årsjubileum 1971.

Du är välkommen till Göteborg

Till ett glittrande glatt Göteborg

Den brusande hamnen bjuder dig stora famnen

Till ditt hjärta som är Göteborg