Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det här är helt overkligt"

Hon har längtat så länge - och nu blir det verklighet. Den norska världsstjärnan Cecilia Braekhus har fått tillstånd att proffsboxas i Norge. – Det är en historisk dag, säger Braekhus enligt NRK.

Norskan Cecilia Braekhus klassas som en av de absolut främsta boxningsstjärnorna i världen, i sin viktklass. Men hon har aldrig fått gå en proffsboxningsmatch på norsk mark. Länge och väl har 34-åringen kämpat för att få till en match på hemmaplan - och nu blir det verklighet.

I dag bekräftades uppgifterna om att hon den 10 oktober kommer att gå upp i ringen i Oslo när arrangemanget, som kallas "The Homecoming", avgörs. Vem Braekhus ska möta är ännu oklart, men stjärnan var mer än nöjd över att äntligen ha fått till en proffsmatch i Norge. 

– Det här är helt overkligt, säger hon. 

Och hon utlovar att det blir en skicklig motståndare hon ska ställas mot.

– Vi jobbar med de sista detaljerna. Det här är en historisk match, så då ska det vara en motståndare som är värdig nog att vara med på arrangemanget. 

Proffsboxning har varit förbjudet i Norge sedan 1991. Och ifjol när Braekhus ansökte om att få boxas på hemmaplan fick hon avslag på sin ansökan. Det norska idrottsförbundet har varit en stark motståndare till proffsboxning i Norge, eftersom sporten inte följer WADA:s antidopningbestämmelser, men den här gången lyckades förbundet och Braekhus team alltså komma överens, vilket gör att förbudet upphävs, men dock endast för den här matchen.

– Det känns otroligt bra att ha fått till det här som man har jobbat för så länge. Vi har jobbat stenhårt i många år, säger Braekhus. 

Norges kulturminister, Linda Hofstad Helleland, har under lång tid ställt sig kritisk mot förbudet och samtidigt uttalat sitt stöd för Cecilia Braekhus.

– Varför ska politikerna förbjuda en sport i Norge, säger hon när beslutet om att en match blir av offentliggjordes på en presskonferens. 

Kulturministern passade även på att skicka en hälsning till boxningsdrottningen.

– Vi ser fram emot hösten. Jag ska stå och heja på dig, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.