Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: "Det här är bara början – nu vill Göteborg ha mer"

Det var kallt, det snöade, Rosengård vände och Piteå drog ifrån. Det kunde varit en ”sådan dag”, men blev till slut precis tvärtom. Och nu går satsningen mot Champions League-vinst 2021 vidare. Vilken eftermiddag, vilken säsong, vilka spelare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi som följde det damallsvenskan avslutningsdramat, antingen på Ullevi i Göteborg eller i Piteå, fick så vi teg. Det var en lördagseftermiddag som kännetecknades av små marginaler, direkt avgörande stolpträffar, en sanslöst vass kontring – och en tåfjutt.

Vunnet silver eller förlorat guld? Såklart det förstnämnda, men självfallet innehåller säsongsanalysen även det resultatmässiga tappet borta mot Piteå i augusti, då 3-1 blev 3-4 under sista halvtimmen. Den svider. Men inte i dag. Göteborg är klart för Champions League.

Kopparbergs Göteborg FC, som sedan urminnes tider letts av Peter Bronsman och Lasse Svensson, håller riktning i den vanvettigt häftiga analysen att inte bara ta sig till Champions League, utan faktiskt vinna hela turneringen. Det sker i så fall år två. År ett blir den kommande säsongen, där Marcus Lantz skapelse oseedat slängs in bland de stora elefanterna, anförda av seriens bästa spelare Elin Rubensson, en ramstark defensiv och löpstarka mittfältare. Här finns även några av Sveriges mest talangfulla spelare där både Rebecka Blomqvist och Julia Zigiotti Olme spelade avgörande roller i avslutningen.

LÄS MER: Göteborg FC avgjorde sent i jättedrama

På väg ur för ett år sedan

När vi gick in i sista ordinarie spelminut var känslan mer att Rosengård var ett mål från SM-guld än att Göteborg skulle förmå anfalla och överlista den skickliga Zecira Musovic i målet.

Loes Geurts tänkta annorlunda och Rebecka Blomqvist läste hennes tankar. GFC-målvaktens långa uppspel bakifrån nådde hela vägen fram till Blomqvist som sprintade ifrån bortbackarna och avslutade med en regelrätt tåfjutt (?) i nätmaskorna.

Det var så galet knäppt och så löjligt viktigt att vi som var där och såg det knappt trodde att det hade hänt.

I slutet av 2017 var Göteborg ett kort tag jumbo i damallsvenskan, på väg ur – och kanske på väg in i något annat. En kylig oktoberkväll ett drygt år senare slår inget lag Göteborg på fingrarna.

Jag förstår Rosengårds besvikelse. De gjorde precis allt rätt under 40 minuter av andra halvlek. Först en snabb reducering, därefter nästan direkt en kvittering som följdes av en handfull målchanser av högsta klass.

LÄS MER: Här är matchen fem bästa spelare: "Värd det allra högsta betyget"

"Ynnest att följa"

Ändå låg de där som förlorare, utslagna på Ullevis våta, men fina gräsmatta.

Strax intill hoppade, studsade, jublade och skrattade glada hemmaspelare.

De har ju gjort så mycket rätt det här året, trott på vart de varit på väg och lyckats ta sig dit. Marcus Lantz var tydlig. Han trodde på sitt lag. Och laget trodde på Marcus Lantz. Som de visade det på Ullevi.

LÄS MER: Så gick GFC från tabelljumbo till guldkamp

När en av världens allra främsta spelare Christen Press lämnade Göteborg halvvägs in i säsongen växte de andra, tog mer ansvar och lyfte laget mot toppen.

Jag skulle säga att det här bara är början, att lag som vägrar att förlora och aldrig ger sig kan gå hur långt som helst.

Det skall bli en ynnest att följa resan mot Europa, det skall bli spännande att följa vilka som vill vara med.

Slutligen: Grattis Piteå. Vilken mäktig avslutningsmatch. Snacka om att skicka nerver och motståndare åt fanders.

Plus

Förutom dramatiken publiksiffran. Över 4 000, trots kylan. Jag tror dessutom att många kommer tillbaka 2019. Svensk damfotboll står stark. Damallsvenskan är stark. Många vill vinna. Göteborg är definitivt ett av de lagen.

Minus

Göteborg har sedan flytten till Ullevi haft nederbörd på samtliga matcher. Det gör det inte lättare om man vill locka publik till utomhusevenemang.