Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Det gör mig förbannad"

Omstridda Julia Jefimova från Ryssland buades ut efter sitt silver på 100 meter bröstsim. Efteråt grät hon och sågades av simvärlden. - Jag kan inte beskriva hur det här känns, säger hon till Viasat.

Ryskan Julia Jefimova fick plats i startfältet i OS tack vare en sen överklagan till CAS. Hon tävlar i Rio trots både tidigare dopningsdom och positivt meldoniumprov, samma medel som flertal ryska idrottare fällts för, i år och är förbjudet sedan 1 januari i år. 

När hon klev ut inför finalen på 100 meter bröstsim buades hon ut av publiken. Efter loppets slut hade hon simmat in bakom amerikanen Lilly King, född 1997 och vann guld på tiden 1.04,03, och före Catherine Meili som också kommer från USA.

- Jag ville vinna guld, förut var jag fyra nu är jag tvåa, nästa gång kanske, säger hon hulkandes i Viasats sändning. 

Hon kom fyra i Peking för åtta år sedan på samma distans. Silvertiden blev 1.05,50, 19 hundradelar ner till bronstiden. Den 24-åriga ryskan var märkbart skärrad över inramningen.

- Jag förstår dem, men de vet inte sanningen. All kritik på internet och runt omkring, det är skit, säger hon.

Hon är en av svenskan Jennie Johanssons stora konkurrenter och har placerat sig framför henne tidigare, bland annat i kortbane-EM 2014 där hon testades positvit för doping och gav Jennie Johansson två individuella brons. Jennie Johansson missade finalen precis som nionde person och skrev på instagram "den där banan är upptagen av en person som inte förtjänar den".

Julia Jefimova fick frågan om hur hon behandlas av de andra tjejerna som simmar mot henne. 

-  Jag vet inte, några snackar skit om mig men de vet inget om mig. Jag förstår inte hur man kan göra så när de inte vet sanningen, säger hon till Viasat. 

Viasats expert Petra Granlund är kritisk.

- Jag förstår att det inte är kul att gå runt i arenan och ta emot detta, men hon har valt att ta de här preparaten och då får hon tåla det, säger hon.

En annan som går hårt mot den ryska simmaren är den amerikanske superstjärnan Michael Phelps. 

– Att någon som testat positivt inte bara en gång utan två, och att den personen sen får chansen att simma här. Det krossar mitt hjärta, säger Michael Phelps enligt Expressen.

– Jag önskar att någon kunde göra någonting åt det.

– Att dopa sig bryter mot allt som idrott handlar om. Det är det som gör mig förbannad, säger Michael Phelps. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.