Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det går alltid bra i Maribor"

Det kan gå hur knackigt som helst. Fel på skidor, fel på snön, taskiga banor, vurpor och urkörningar och hundradelar till någon annans fördel. Det spelar ingen roll. I Maribor går det alltid att reparera.
I allmänhet om du är svensk, kvinnlig utförsåkare, i synnerhet om namnet är Anja Pärson.
I Slovenien, där Stenmarks Elan-skidor tillverkades, där Zlatko Zahovic är fotbollshjälte där medborgarna är fyra i världen när det gäller att kolka i sig vin, 48,76 liter per person och år, sannolikt innehåller glasen oftast det lokala vinet från Primorje.
Svenska handbollslag får alltid stryk av slovenska Celje men å andra sidan: när det gäller utförsåkning i Slovenien (Maribor) vinner alltid - ja, nästan - en svenska.
Det var i Mariborhanget Camilla Nilsson blev rikets första dam 1987. Svensk kvinnlig alpin skidåknings första seger, det blev inget mer för Camilla, inte heller för Kristina Andersson, som i dag är informationsansvarig för det alpina landslaget - hon tog sin enda VC-seger i de slovenska bergen för tio år sedan.
Därefter var Pernilla Wiberg drottning i de slovenska alperna men ingen har dominerat så stort som Anja Pärson.
Sedan 2002 har hon fem raka segrar i slalom, i storslalom har två triumfer, hemmaåkaren Tina Maze vann ifjol, då Anja blev fyra.
I dag är det storslalom.
I morgon slalom.
Det är den här helgen Anja Pärson sätter in den avgörande stöten i världscupen och OS är bara en dryg månad bort.

Slalompisten är ungefär 600 meter lång, fallhöjden 185 meter, det tar Anja Pärson ungefär 45 sekunder att åka, vilket betyder en hastighet på knappt 50 kilometer i timmen.
Det går inte så fort, fast å andra sidan är det pinnar och portar som skall rundas i den farten.
Då kommer det hela i ett annat läge.
Jag sprang Sylvesterloppet på nyårsafton. Inga käppar, inga portar, inte heller några backar. Farten var minst sagt beskedlig. Drygt 9 kilometer i timmen.
Skall målsättningen under varvet uppfyllas gäller det bara att klara 10,5 kilometer i timmen.
Det blir en baggis.

Jag törs lova att Sven-Agne Larsson har det bra i sin himmel. Han sitter på läktaren i solen och ser på fotboll. Gräsmattan är tät och grön, spelet bedårande och det finns inte en spelare som inte påverkar spelet på planen.
Vi kommer att sakna dig här nere.
Men håll en plats ledig på hedersläktaren.
När det är dags vill jag gärna tjôta fotboll med dig, Sven-Agne.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.