Stina Källberg, 17, är yngst i damtruppen som 29 maj–5 juni spelar bordtennis-VM i tyska Düsseldorf.
Stina Källberg, 17, är yngst i damtruppen som 29 maj–5 juni spelar bordtennis-VM i tyska Düsseldorf.

Det enkla ska lyfta svensk dampingis

ANNONS
|

Den nye förbundskaptenen Peter Sartz går runt i Sofielunds idrottshall i Malmö och samlar upp bordtennisbollar i en håv samtidigt som de fyra VM-spelarna tränar mot sparringpartners. Damlandslaget har gjort en tillfällig utflykt från lägret i Eslöv – uppladdningen inför VM i tyska Düsseldorf 29 maj–5 juni.

- Det ska bli ett spännande mästerskap. Jag har tagit ut de fyra som har högst kapacitet och det bästa egna spelet. Matilda (Ekholm) är på sin egen nivå, men de andra tre har en hög topp och ett eget spel de vinner poäng på, säger Sartz.

ANNONS

"Spännande framtid"

Ekholm, 33, är Sveriges singeletta och var med i OS i Rio de Janeiro. Övriga tre spelare i VM-truppen är Linda Bergström, 22, Stina Källberg, 17, och Jennifer Jonsson, 22. Källberg och Bergström är debutanter på individuella VM.

- Det blir något nytt. Jag är där för att lära, men samtidigt vill man prestera, säger Källberg.

Sartz ser Stina Källberg som framtiden inom svensk dampingis.

- Jag tror absolut att hon kan bli Sveriges bästa damspelare i framtiden. Hon har en hög internationell nivå i sig, säger han.

Många knackar dock på dörren underifrån, framhåller Sartz.

- Vi har en riktigt spännande framtid på tjejsidan. Jag tror absolut att vi kan bli Europamästare – om inte i september (lag-EM i Luxemburg) så om två år, säger han.

ANNONS

Li Fen assisterande kapten

Kinafostrade Li Fen, EM-guld i singel 2013, får endast representera Sverige i EM och OS. Under VM är 40-åringen i stället assisterande förbundskapten och Sartz lyfter speciellt fram Li Fens enkla spel som en nyckel till ett starkare damlandslag i framtiden.

- Inom dampingisen är det oerhört viktigt att ha ett vapen, men du måste samtidigt ha en bas så att du inte gör misstag. För det blir längre spel på damsidan, längre dueller och matcherna tar längre tid. Det straffar sig mycket hårdare att göra misstag, säger Sartz.

En enkelhet som även ska leda till ett damlag i Tokyo-OS 2020.

- Det är vårt långsiktiga mål, men vi vill inte bara delta. Vi vill även prestera, säger Peter Sartz.

TT

Fakta: VM i bordtennis

VM i bordtennis avgörs 29 maj–5 juni i Düsseldorf, Tyskland. Här är Sveriges dam- och herrtrupp (eventuell seedning i singel inom parentes):

Matilda Ekholm (18), Linda Bergström, Stina Källberg, Jennifer Jonsson, Kristian Karlsson (19), Mattias Karlsson (23), Pär Gerell (36) och Anton Källberg.

Dubbelpar: Matilda Ekholm/Georgina Pota, Ungern, Linda Bergström/Stina Källberg, Kristian Karlsson/Mattias Karlsson, Pär Gerell/Anton Källberg.

Mixed dubbel: Matilda Ekholm/Mattias Karlsson, Stina Källberg/ Anton Källberg.

Sedan VM 2015 får spelare från olika nationer bilda dubbelpar. Ekholm/Pota är toppseedat i damdubbeln. I mixed är paret Matilda Ekholm och Mattias Karlsson tredjeseedat.

ANNONS