Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hedvig Lindahl valde att umgås med familjen i stället för att fira VM-bronset med göteborgarna i somras. Men i kväll är hon med när Sverige möter Slovakien i EM-kvalet inför storpublik på Gamla Ullevi. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

"Det blir svensk seger och en nolla"

Hon var inte med när Göteborg bjöd fotbollslandslaget på fest i somras.
I kväll tänker Hedvig Lindahl betala tillbaka genom att hålla nollan inför 10 000 åskådare på Gamla Ullevi.
– Vi behöver peppning från publiken, framför allt nu när vi har ett lite nykomponerat lag, säger målvakten inför kvällens EM-kvalmatch mot Slovakien.

Det blir inga 20 000–25 000 åskådare i kväll, som när landslagets VM-brons firades på Götaplatsen i somras. Men prognosen inför i kväll, en bit över 10 000 åskådare, är inte så illa för en EM-kvalmatch en tisdagskväll i ett höstkyligt Göteborg.

– Det känns kul att vara här. Solen skiner och gräset ser jättefint ut och över 9 000 biljetter sålda (på måndagsmorgonen), så det blir kul, säger Hedvig Lindahl.

Steg mot OS

Hon lämnade återbud till bronsfirandet i Göteborg av familjeskäl. Från distans fick hon se ett blågult supporterhav som vida överträffade det efter VM-bronset 2011.

– Jag har sett på bilder, att det nog var bättre än när vi var här 2011, att det nådde en större skara av människor. Det såg verkligen roligt ut, men jag valde mina barn först.

Det är lite synd att landslagets första hemmamatch efter VM-succén har dröjt fram till nu, säger Lindahl.

– Det har gått lite lång tid egentligen, men det är bra att det kommer nu och inte ännu senare, för att hålla uppe intresset och för att visa upp oss igen inför den svenska publiken. Och för att bjuda in dem för att följa med på nästa resa. Det här är ju ett steg på vägen till EM, men också ett väldigt viktigt steg på vägen till OS nästa sommar, säger Hedvig Lindahl.

Många svenska skador

Biljetten till OS i Tokyo 2020 är redan säkrad. Men för att Sverige ska ta sig till EM i England 2021 krävs fler segrar, till att börja med mot Slovakien i kväll. Trots att laget är lågt rankat, 48:a i världen, måste Sverige vara på hugget, säger Wolfsburgsstjärnan.

– Om man inte gör grundjobbet åker man på en förlust, jag tänker på Ukraina borta (0–1) i VM-kvalet till exempel. Så det krävs att vi är proffsiga i allt vi gör för att lyckas tråckla upp de här lagen. Vi har ju själva varit laget som står lågt och försvarar och vet att om man har 0–0 länge så kämpar man tills det inte finns något kvar. Har man chansen att vinna mot Sverige borta och har 0–0 länge, då blir det inte lätt.

Hon hoppas därför på bra stöd från läktaren, särskilt eftersom Sverige går in i matchen hårt skadestukat, utan spelare som Caroline Seger, Elin Rubensson, Nilla Fischer, Anna Anvegård och Zecira Musovic. Men Hedvig Lindahl är ändå självsäker:

– Det blir ju svensk seger och en nolla för oss.

Sverige–Slovakien har avspark klockan 18.45.

Lasse Mannheimer/TT

Jens Bornemann/TT

Hedvig Lindahl hade många autografblock att fylla i samband med en träning i Göteborg i helgen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT