Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist är imponerad över Östersunds resa. Arkivbild.

"Det är naturligtvis en bragd"

Från division 2 till seger över Galatasaray på knappa sex år. Då hyllas Östersund av Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Östersund är vidare till tredje kvalomgången i Europa League efter att ha slagit ut den turkiska jätten Galatasaray med totalt 3–1. Ett avancemang få hade tippat på förhand.

En som gläds är Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist som också sällar sig till hyllningskörerna.

- Det var en fantastisk insats i båda matcherna. Dels på hemmaplan där de dominerar spelet och välförtjänt vinner och sedan att kunna hålla emot så pass starkt som de gjorde i Istanbul. Det var ingen tvekan om att rätt lag gick vidare, säger han.

- Jag pratade med Lasse Landin (kanslichef) och Daniel Kindberg (ordförande) via sms och sade att frågan innan var om Östersund var redo att möta Europa. Nu får man fråga sig om Europa är redo att möta ÖFK.

"En bragd"

Enquist drar parallellen med en populär svensk bokserie, och aningen längre, apropå Östersunds resa från division 2-spel 2011 till att ha slagit ut Galatasaray 2017:

- Det är naturligtvis en bragd att med de förutsättningar man haft och den resa man har gjort från ett division 2-lag till att faktiskt slå ett topplag i Europa. Det är en saga som får Åshöjden-böckerna att blekna litegrann. Det här överträffar det Max Lundgren skrev en gång i tiden. Det är en enorm resa de har gjort, säger han.

"Vi behöver uppstickare"

TT: Vad betyder det här för svensk fotboll?

- Jättemycket. De visar alla att det går. Det klart att om Östersund kan komma från division 2 till det här, då kan nästan alla lag börja hoppas litegrann. De är en förebild för andra att börja fundera över vad som krävs för att komma framåt. Östersund har jobbat med en mängd andra frågor. De har använt sig av metoder som inte bara handlar om att kicka boll. De har jobbat med värderingar, dans, skriva böcker och svetsa ihop gänget som inte är traditionella, säger Mats Enquist.

- Vi behöver uppstickare och det var otroligt kul att se. På senare år har vi också sett Sirius och Jönköpings Södra som har kommit upp på ett sätt som berikar fotbollen tycker jag.

TT: På vilket sätt?

- Just genom att visa att nya lag, nya städer och nya ansatser fungerar. Svensk fotboll består av så otrolig mycket och det visar de här lagen och inte minst ÖFK nu.