"Det är inte 70-talet längre"

ANNONS
|

Kullerstenarna på gågatan utanför fiket i Borås är glashala, folk tar sig försiktigt fram i vintermörkret. Inne i lokalen är det stilla, i ena hörnet sover Maya i sin barnvagn. Hennes föräldrar, Karin Inger Key och Mark Baskets amerikanska storstjärnan Ashley, väntar på kvällens träningspass.

De var lagkamrater i klubben 2007 och blev ett par ganska snart efter att den säsongen var över. Sedan några månader är de tre i familjen.

Vi pratar om hur deras situation har förändrats sedan dottern föddes. Hur de lyckas kombinera elitidrott och föräldraskap.

Något underbart i sig och paret ser varken några problem eller hur det skulle kunna bli en begränsning. I så fall hade de inte skaffat barn just nu.

ANNONS

Andra har desto fler åsikter. Arbetande småbarnsmammor provocerar fortfarande, det visade sig inte minst när Petra Medes uppdrag i vår blev känt. Det var heta debatter i media var och varannan dag.

– Vi får frågor kring hur vi har tänkt i princip var vi än kommer för att spela match. Folk undrar exempelvis hur vi kan dra med oss ett litet barn på så långa resor, säger Karin och fortsätter:

– Maya har två föräldrar som älskar henne och tio spelare i laget som är villiga att göra nästan vad som helst för hennes skull. Det är inget barn som far illa på något vis. Nu ville inte vi välja mellan idrottskarriären och att skaffa familj. Det är inte 70-talet längre där en man försörjer fru och tre barn. Vi lever i en annan tid. Då kanske folk måste lära sig acceptera att det finns andra sätt att leva.

Karin och Ashley menar att de förmodligen har ett av landets mest välplanerade barn.

– Det finns inte någon fråga vi har fått hittills som vi själva inte har gått igenom innan vi fattade beslutet att bli föräldrar. Folk får ha hur mycket åsikter de vill. Vi vet vad som är bäst för oss och för vårt barn, säger Karin.

ANNONS

Familjen och nära och kära finns med och stöttar, liksom spelarna i laget.

– Klubben är fantastisk och vi har en fin hemmapublik. Det är mer folk utifrån som har reagerat. Det som känns mest provocerande är när någon annan tycks vilja fatta beslut åt en, det känns som att bli klappad på huvudet. Jag köper inte det, säger Karin.

Maya kom i november, mitt under höstsäsongen. Karin tränade laget på torsdagen innan, förlossningen var på lördagen och hon var tillbaka och ledde laget redan måndagen därpå.

– Jag är väl lyckligt lottad, jag var väldigt vältränad när jag födde henne och har inte haft några problem efteråt. Enda skillnaden nu mot tidigare är att jag måste planera livet mycket noggrannare. Jag tror inte att många pappor möts av den typen av argument som vi har gjort. De blir bedömda utefter den sportsliga insatsen. Men jag beundrar alla mammor och pappor som elitidrottar och får det att fungera, säger Karin.

Ashley är mer tystlåten, men nickar medhållande ofta. Hon tycker också att det hade varit befriande om någon utifrån hade tyckt att det var häftigt att de klarar att kombinera elitkarriär och föräldraskap.

Mark slutade sexa i ligan och tidigare i veckan inleddes play off-spelet med förlust mot Visby borta. I morgon väntar derby mot Kvarnby hemma.

ANNONS

– Vi har även Umeå i gruppen. Det känns som att det är fyra starka hemmalag och att det kan bli en spännande grupp, säger Ashley, som hoppas att Mark kan ta sig vidare till semifinal, där det tog stopp för laget i fjol.

ANNONS