Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

"Det är imponerande att vi fortfarande lever"

Det var 37 år sedan sist men nu gör båttypen Jolly-Scott comeback på Lilla Tjörn runt. – Det ska bli jättespännande, säger Micael Holmstedt, Ordförande i svenska Jolly-Scott förbundet.

För runt 50 år sedan började det byggas jollar i marinplaywood som snabbt blev populära. Namnet på båtarna var Jolly-Scott och var väldigt populära mellan 1960- och 70-talet, framförallt på västkusten från Malmö upp till Strömstad. Totalt byggdes det över 1 000 båtar men den här typen av jolle blev snabbt utkonkurrerad.

– Det kom mer moderna båtar på 70-talet som gjordes i plats och var lättare att sköta. Det gjorde att den här båtsorten försvann. Så alla har trott att det inte finns några Jolly-Scott båtar kvar. Det byggdes 1 050 båtar och nu tror vi att det kanske finns 15 stycken kvar i hela Sverige, säger Micael Holmstedt, Ordförande i svenska Jolly-Scott förbundet.

"Vi är nu 60 år och väger 100 kilo.

1964 startade Stenungsunds seglingssällskap stora Tjörn runt. Tre år senare startades Stenungsön runt som senare kom att byta namn till nuvarande lilla Tjörn runt.

– Det är 50 år sedan så det är 50-årsjubileum i år. Det som är unikt är att vi som var med på den tiden är med nu igen. Vi är nu 60 år och väger 100 kilo. Det är ganska mycket med tanke på att den här jollen inte är mer än 3,40 lång. Så det blir nog ganska roligt att titta på kan jag tänka mig.

Av de 15 båtar som finns kvar har det också börjat byggas nya Jolly-Scott båtar. Så när den klassiska jollen nu gör comeback i lilla Tjörn runt, är startfältet uppe på 26 stycken. Av de 26 startande finns flera regerande segrare med när tävlingen går av stapeln under dagen.

– Vi är fyra som har vunnit tävlingen som är med nu igen. Det är Bengt Larsson, Urban Ristorp, Dan Brännehed och jag. Vi vann då alltså denna tävling i början av 60-talet.

"Imponerande att vi fortfarande lever"

Att de fyra finns med i startfältet så här 37 år senare är en bedrift.

– Dels är det imponerande att vi fortfarande lever och dels att vi fortfarande vågar segla. Men om det bara blåser så kör man väl runt på runt två timmar. Vi får se hur kul vi tycker det är nu men tanken är att vi ska köra på i framtiden också, säger Holmstedt och fortsätter:

– Det ska bli jättespännande och alla är entusiastiska. Vi har satt upp ett vandringspris nu också. Nu tillhör Jolly-Scott också det svenska seglarförbundet där vi har en egen klass. 

Lilla Tjörn runt går av stapeln under dagen. Jolly-Scott tävlingen startar vid 12.30 mellan Stenungsbaden och Stenungsunds seglingssällskap

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.