Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra Bild: BILDBYRÅN

Det är ett herrfotbollsproblem

Ibland är statistik nästan skrattretande tydlig. Och hädanefter tror jag att vi kan slå fast att det här med dåligt beteende på planen inte är ett fotbollsproblem.
Det är ett herrfotbollsproblem.

Häromveckan skrev vi om hur antalet avstängningar – framför allt de långa – ökat lavinartat inom Göteborgsfotbollen. Det är fler matcher som avbryts för att domaren känner sig utsatt, hotad eller rädd. Och det är fler spelare som stängs i veckor, eller till och med månader, efter att ha uppträtt osportsligt, eller rentav farligt.

Vårdslösa tacklingar och oacceptabelt språkbruk (vi kan aldrig gå med på att det skriks fitta eller hora på en fotbollsplan) verkar vara de vanligast förekommande orsakerna till avstängningar. Men allt oftare rapporteras grövre incidenter, och GP har bara under den senaste tiden intervjuat domare som blivit sparkade på, råkat ut för stryptag, blivit dödshotade. De säger att det tillhör vardagen.

Detta är ett jätteproblem för fotbollen. Fast är det verkligen ett allmänt fotbollsproblem? Eller kan vi kanske smala av det? Ni vet vart jag vill komma.

När vi under ett möte här på redaktionen talade om alla dessa långa avstängningar så var det någon av oss som, nästan på skämt sa ”hur många av dem tror ni handlar om tjejer?”.

”Inte många” svarade någon, och när vi nu tagit reda på fakta lyser siffrorna som en skammens spotlight över den del av mänskligheten som tycker sig vara så himla bäst på det här med sport i allmänhet och fotboll i synnerhet: Männen.

10 av de 667 avstängningarna de två senaste säsongerna har alltså riktats mot kvinnor eller tjejer. 657 av dem handlar om män, killar, pojkar, som inte kan bete sig. Som förstör för sig själva, sin klubb och sin idrott. Som bråkar, hotar, spelar farligt och vägrar att acceptera spelets regler.

Där har vi grundproblemet: Vi lyckas inte uppfostra våra pojkar att behandla sin omgivning med respekt.

Göteborgs fotbollförbund undersöker nu möjligheten att lättare kunna stänga av lag som ofta återkommer i den svarta statistiken. Kanske är det nödvändigt, men frågan är hur mycket en sådan avstängning hjälper om den inte kompletteras med utbildning, ledarstöd och ett aktivt genustänk i våra föreningar.

På lördag spelar Göteborg FC en stormatch mot Rosengård på Ullevi. Ett första steg för de föreningar som inte får ordning på sina killar kan ju vara att gå dit och kolla. Se på dessa proffs som lever på sin idrott och slåss om SM-guldet, och notera hur de behandlar varandra och domaren. Jag lovar att det finns saker att lära.

För vill man hitta goda förebilder inom fotbollen – då är det kvinnorna man ska titta på.

PLUS:

Jag är omåttligt imponerad av alla domare som envist fortsätter att utöva sina roll, trots all skit de utsätts för.

MINUS:

Att många av de välbetalda superstjärnorna inom herrfotbollen inte klarar av att vara bättre förebilder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.