Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Alexander Olausson: ”Det är då kaffet i plastmuggen värmer den sargade Fiskebäcksbon”

Gais, Öis, Häcken och Blåvitt i all ära. Det är bra fotboll. Det är det. Men att säga att det är hjärtat i Fotbollsgöteborg vore att ljuga.
Nu börjar den riktiga fotbollen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Allsvenskan och superettan har sparkat i gång sina respektive seriespel. Blåvitt gick på pumpen borta mot AFC Eskilstuna och de frågetecken som redan var stora växte sig än större.

Gais åkte till Vångavallen och tog en poäng efter en oerhört "gaisig" första halvlek där det bjöds på allt från finessmål till riktiga brottarstrutar.

Örgryte tog ledningen hemma på Nya Ullevis golfgreen till gräsmatta för att sedan få lämna densamma med något hängande huvuden efter att den tidigare Öis-spelaren, Richard Yarsuvat, satt dit en sen kvittering för sitt Norrby.

I Malmö stod Häcken emot stora ekonomin från Skåne. Daleho Irandust kunde stänka dit kvitteringen efter drygt två minuter på banan.

Men det där är inte Fotbollsgöteborg.

LÄS MER: Se höjdpunkterna från Qvidings finalseger över Björndammen

”Det där är Fotbollsgöteborg”

Den riktiga fotbollen spelas på Mossens IP. På Gröna Vallen. På Kobbens IP. På Gamlestadsvallen. På Stenkullens IP.

Breddfotbollens seriespel smygstartade i måndags med matchen mellan Lundby IF och Pushers BK. Det riktiga startskottet går väl egentligen till helgen. Det är då barnfamiljerna i Älvängen sätter de skrikande ungarna i barnvagnen för att möta grannarna vid Älvevi. Det är då kaffet i plastmuggen värmer den sargade Fiskebäcksbon en söndag vid Apelsinplan efter en slirig gårdagskväll på Henriksberg. Det är då Härrydas vänsterback, 40 minuter innan matchstart mot Näset, märker att han glömt skorna hemmavid varpå hans farsa får ligga något över hastighetsbegränsningarna för att hinna leverera de slitna vita pjucksen med hål vid stortån innan domaren blåser.

Det där är Fotbollsgöteborg.

Och det är den som GP-sporten kommer att följa med utökad satsning under 2019. Under fjolåret direktsändes cirka 50 matcher totalt hos GP-sporten. I år är förhoppningen att fördubbla den portföljen.

På 031 Fotboll hittar du de senaste nyheterna och sändningarna från breddfotbollen i Göteborg.. Bild: Skärmdump
På 031 Fotboll hittar du de senaste nyheterna och sändningarna från breddfotbollen i Göteborg.. Bild: Skärmdump

Lägg därtill vår upphottade sajt, 031 Fotboll. Där kommer du kunna få en bra överblick hela vägen från allsvenskan ner till division 7. Håll koll på var ditt lag ligger i tabellen. Läs vad som händer i din klubb. Och se vilka matcher som kommer dyka upp i tablån den närmsta tiden.

Detta är dock en satsning som fortfarande är i sin linda. Vi vet att det finns en massa oexploaterad fotbollsmark där ute som bara ni har koll på.

Därför behöver vi er hjälp.

Vad ska vi skriva om? Vilka personer är livsviktiga för att din klubb ska överleva? Vem är den där eldsjälen i just din klubb som håller undan grus från maskineriet? Det vill vi gärna veta.

I dag gick första delen i GP-sportens artikelserie "Breddfotbollens hjältar" ut. Där möter ni Götaholms dynamitduo Ingvar och Roger. Tillsammans har de över 90 år i klubben. Men snart slutar de. Vilka ska ta över? Oron är stor. Det är svårt att hitta ideell kraft som får föreningen att gå framåt. Det är exakt sådana personer, som Ingvar och Roger, som har intressanta historier att dela med sig av.

LÄS MER: Götaholms dynamitduo: ”Vet inte om det finns några nya eldsjälar”

Kulan i luften

Även om de första stora dagarna inom breddfotbollen är till helgen kommer även GP-sporten smygstarta säsongen denna veckan. På onsdag premiärspelar Landvetter och Sävedalen i division 2 västra Götaland. Den matchen kan ni se på gp.se/sport med start klockan 20.05.

LÄS MER: Se mötet mellan Landvetter och Sävedalen

Det är inte bara den matchen ni kan se denna veckan, såklart. Även kvalet till Handbollsligan och SHE fortsätter. På fredag sänder GP-sporten mötet mellan Heid och Eslöv samt den tredje matchen i kvalserien mellan Önnered och Skånela. Under lördagen spelar IFK Göteborg mot IF Elsborg i P16-ligaspelet – där finns GP också på plats.