Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Balkander: Det är bättre att kalla in en ersättare för Dejan direkt

Dejan Kulusevski är smittad av covid-19. Tråkigt för honom. Förutsatt att han har följt landslagets interna regler. Oavsett tycker jag att Janne Andersson bör ta in en ersättare redan nu.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

EM-lägret i Göteborg drog i gång med dunder och brak under tisdagseftermiddagen. Först flyttades den allra första presskonferensen vid den svenska EM-basen på Sankt Jörgen Park Resort fram två och en halv timmar, till journalisternas stora förtret.

Många av de ackrediterade reportrarna hann därmed inte fram till det specialframtagna medietält där förbundskapten Janne Andersson flankerad av landslagschef Stefan Pettersson och landslagsläkaren Anders Valentin vid 16-tiden förkunnade att EM-truppen drabbats av ett första covid-19-fall.

LÄS MER: Kulusevski har testat positivt för covid-19 – missar EM-premiären

Dejan Kulusevski isoleras i minst sju dagar och kommer inte att åka med landslaget till Sevilla på lördag. Han kommer heller inte att delta vid något träningspass under veckan i Göteborg, men ersätts i nuläget inte av någon annan svenska anfallare.

Allehanda frågor ställdes på detta i ungefär en timmes tid.

Sedan släpptes bomben som fick landslagsledarna att skruva på sig.

Var det möjligen så att Dejan Kulusevski – tvärtemot landslagets regler – varit på fest i en lägenhet med flera personer utanför familjekretsen?

Varken Stefan Pettersson, Janne Andersson eller Anders Valentin hade hört talas om historien, men lovade att undersöka saken – och kanske återkomma senare under kvällen med besked på hur de skulle gå vidare med saken.

Min grundsyn på Dejan Kulusevskis eventuella EM-medverkan efter beskedet om att han någon av de senaste dagarna har drabbats av covid-19 är att det är bättre att anmäla en ny anfallare direkt.

Visst, tråkigt för honom, tråkigt för landslaget, men desto roligare för exempelvis Sebastian Andersson.

Jag tycker inte att det är något att tveka på.

LÄS MER: Blågula göteborgare – så har EM-spelarna varit i veckan

Hur kommer Kulusevskis form att se ut?

Oavsett hur spelaren har blivit smittad är det bättre att ha en fulltalig trupp än att gå en man kort. Dessutom är det i allra högsta grad osäkert i vilken form Dejan Kulusevski – som gjorde en bra landskamp mot Armenien i lördags – kommer att vara vid sin återkomst.

Allt detta ställs på ända om festfilmen bedöms bryta mot de gemensamma reglerna.

Då åker Dejan Kulusevski ut ur landslaget med huvudet före, inte bara som spelaren som bröt mot reglerna, utan också som spelaren som tog in covid-19 i den svenska EM-truppen.

Här kommer Janne Andersson inte tveka, förutsatt att uppgifterna stämmer.

Det som i så fall möjligen kan ses som förmildrande omständigheter är att Dejan Kulusevski redan haft covid-19 och inte trodde sig kunna bli smittad igen. Det är också viktigt att poängtera att det inte finns något uppsåt i ett eventuellt snedsteg.

En annan sak som jag reflekterade över i det AC-kylda presstältet är hur Spanien och Sveriges smittskyddsbestämmelser så tydligt skiljer sig åt.

Medan de spanska spelarna efter bekräftad smitta Sergio Busquets fick sitta i karantän kör Sverige på som vanligt. Hela veckan. Utan undantag. Trots att fyra spelare varit i närheten av Dejan Kulusevski och därmed testas extra. Tar covid-19 verkligen hänsyn till sådant som nationella smittskyddsbestämmelser?

LÄS MER: Klart: spanska EM-laget vaccineras

”Sämsta tänkbara start ”

Sammanfattningsvis är det här förstås sämsta tänkbara start på vistelsen i Göteborg. Även om viruset förhoppningsvis inte följt med från Stockholm störs uppladdningen. Fokuset flyttas och en viss eftertänksamhet, möjligen oro, tar sig in i den svenska EM-truppen.

Vad händer om fler drabbas?

Kommer hela den svenska EM-bubblan spricka direkt och Sverige tvingas skicka ett B-lag (eller som Janne Andersson föreslog – ett ledarlag) till Spanien och Ryssland?

Det bästa är förmodligen att avvakta.

Utanför covid-bubblan var jag på presskonferensen lite nyfiken på hur landslaget kommer utnyttja dagarna på Sveriges framsida i övrigt. Det fick vi aldrig något riktigt svar på. Utgångsbudet är att spelarna isoleras ytterligare på hotellet på Hisingen.