Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liverpools Mohamed Salah och Emre Can ställs mot Manchester United i derbyt på Old Trafford.

Derbyt som fortfarande väcker starka känslor

Ligatiteln är så gott som vikt åt Pep Guardiolas Manchester City och få minns med tiden tvåan. Men nu handlar derbyt mellan Manchester United och Liverpool om så mycket mer än placeringar. Helgen bjuder på ett av Premier Leagues hetaste möten.

Den tidigare starka rivaliteten mellan industristaden Manchester och hamnstaden Liverpool – belägna 56 kilometer från varandra – har med åren lindrats, men den är fortfarande påtaglig. Det undgår ingen som intresserar sig för The North West Derby.

Manchester Citys intåg som en dominerande faktor i den engelska fotbollen är måhända imponerande men sett till traditioner, historiska framgångar och supporterstöd världen över är klubben fortfarande en bra bit bakom giganterna United och Liverpool.

Näring genom fotbollen

Tillsammans har de 38 ligatitlar, åtta Europacup/Champions League-pokaler, 19 FA Cup-vinster och en hel del annat smått och gott i medaljskåpen – och det är på Old Trafford och Anfield gammalt groll mellan Manchester och Liverpool får sin näring.

Ett talande exempel på den ansträngda relationen är att under de senaste 54 åren har inte en enda spelarövergång skett mellan klubbarna

Förre Liverpoolkaptenen Steven Gerrard vägrade under hela sin långa karriär att byta sin matchtröja mot en svettig dito buren av en spelare i United och det långlivade agg som råder mellan klubbarna kryddas med en rad dräpande citat.

I en intervju med The Guardian 2011 berättade managern Sir Alex Ferguson – Uniteds mest framgångrike genom tiderna – om hur han drevs av lyfta klubben förbi Liverpool.

- Min största utmaning var att knocka bort Liverpool från deras jävla piedestal, och du kan skriva ut det, sade skotten.

Bill Shankly, mannen som formade en pokalvinnande dynasti på Anfield som varade i runt ett kvartssekel, var inte heller den som höll igen med pikarna.

- Om du är etta är du etta. Om du är tvåa är du ingenting, sade han.

Vilade spelare

Inför lördagens möte på Old Trafford är ligatvåan United två poäng före trean Liverpool och de närmaste månadernas ligaspurt handlar sportsligt främst om att garantera topp fyra-placeringar som ger spel i Champions League till hösten.

Men för den enskilde supportern – och de är många i båda lägren – blir sommarens speluppehåll betydligt uthärdligare om just hans eller hennes klubb har värsta rivalen bakom sig i sluttabellen.

Liverpool vilade flera spelare i veckans returmöte med Porto i Champions League, bland dem säsongens succé Mohamed Salah. Jürgen Klopps lagbygge blir stabilare och stabilare och har bara förlorat en av de senaste 20 ligamatcherna.

Den pragmatiske José Mourinho såg United – med Victor Nilsson Lindelöf som mittback – vända 0–2 till 3–2 mot Crystal Palace i måndags tack vare ett drömmål av Nemanja Matic på tilläggstid, men spelmässigt fanns ett och annat att önska.

- Ärligt talat, vi måste spela bättre. Vi måste prestera mer om vi vill vinna eftersom Liverpool är ett lag av hög kvalitet, sade Matic efter matchen.