Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hammarbys Pa Dibba avgjorde med sitt 2–1-mål i derbyt mot AIK.

Derbyhjälten Dibba: "Har varit en dröm"

Arnór Smárasons felträff blev Hammarbys lycka. Pa Dibba sög åt sig bollen – och avgjorde mot AIK.

AIK hade chanserna, trycket och övertaget i hemmaderbyt mot Hammarby.

Gästerna, som under långa stunder hamnade långt ner i banan och hade trubbig offensiv, hade isländsk spets – och Pa Dibba.

Och det räckte.

- Vi vet att vi alltid får chanser. Jag vet i alla fall att jag alltid får någon när motståndarna trycker på, sade Dibba.

Smárason kvitterade

Tre minuter efter Nils-Eric Johanssons fina 1–0-nick såg Johan Persson till att Birkir Már Sævarsson fick yta och kunde ta sig fram på högerkanten. Inspelet var lågt, hårt och Arnór Smárason behövde bara vinkla in kvitteringen bakom felplacerade AIK-målvakten Oscar Linnér.

I 79:e minuten var det dags för Hammarby igen.

En misslyckad hemmarensning av Sauli Väisänen hamnade framför Smárasons fötter. Islänningens felträff blev en perfekt passning till Pa Dibba och anfallaren behövde bara vända sig om och placera in avgörande 2–1-målet.

- Jag har spelat i Bajen länge, när jag började spela fotboll så var det Bajen, så det har varit en dröm att få avgöra ett derby, sade Dibba.

- Jag kände bara glädje. Sedan när man kollade upp mot fansen och såg att alla blev riktigt glada, så då... Det var riktigt skönt.

Efter 1–2 mot IFK Norrköping och 1–1 mot Kalmar FF säkrade därmed klubben säsongens första trepoängare.

Då var det inte konstigt att tränaren Jakob Michelsen hade nära till leendet under presskonferensen.

Otrolig atmosfär

- Det var så klart skönt att vinna. När jag var i Danmark hörde jag mycket om Stockholmsderbyn, och det var en av anledningarna till varför jag flyttade till Sverige. Atmosfären var otrolig. Och att få sitta här med tre poäng gör att det så klart känns ännu bättre, sade han.

Även om Hammarbys spel inte imponerade så räckte det för att lämna Friends Arena med samtliga poäng.

- Den första halvleken var ungefär vad vi hade väntat oss. AIK hade det mesta av bollen men skapade inga stora chanser. Vi var nöjda med oavgjort i paus, sade Michelsen.

- I andra höll vi inte i bollen tillräckligt, så AIK hade alldeles för mycket boll men våra spelare gjorde det riktigt bra i defensiven. AIK hade de största chanserna men vi hade så klart några också...