Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rosengård var storleken större i det historiska Malmöderbyt mot LB07.

Derbydrottningen Martens: "Jag är jätteglad"

Skilda världar såväl utanför som på fotbollsplanen. Storklubben Rosengård vann enkelt mot nykomlingen Limhamn Bunkeflo i Malmöderbyt.

Den ena klubben är etta i maratontabellen och har elva SM-guld i prisskåpet. Den andra klubben gör sin första säsong i allsvenskan och har således – av förklarliga skäl – ingen SM-titel hemma i klubbstugan.

När Rosengård och Limhamn Bunkeflo drabbade samman i historiens första Malmöderby i damallsvenskan inför 3 307 åskådare märktes skillnaden även på Malmö IP:s konstgräsmatta. Storklubben Rosengård vann med klara 3–0.

"Sveriges bästa lag"

- Vi möter ett lag som är snabbare, starkare och skickligare. Det är bara att bocka och buga, sade Sven Sjunnesson, tränare för Limhamn Bunkeflo, och fortsatte:

- Det här är ju Sveriges bästa lag. Vi har mött Linköping och Eskilstuna, och Rosengård är långt före de andra.

Lagkaptenen Mia Persson höll med:

- Rosengård var lite bättre över allt. Det ska de väl också vara med landslagsspelare på nästan alla positioner, sade Persson.

Den nederländska landslagsspelaren Lieke Martens hittade rätt två gånger om under den första halvleken – först i den 20:e minuten och sedan i den 44:e minuten. Båda gångerna var det Ali Riley som spelade fram efter att vänsterbacken fått öppen gata på sin kant. I den 89:e minuten fastställde Iva Landeka segern till 3–0.

- Målen får jag dela med Ali. Det var två bra inlägg från henne och två bra mål, sade 24-åringen, som nu är uppe i sju mål för säsongen.

Segern gör att tabelltvåan Rosengård är fortsatt fem poäng efter serieledaren Linköping. I veckan spelas den sista damallsvenska omgången innan uppehållet för EM i Nederländerna. För Rosengård väntar Piteå på bortaplan.

- Vi måste vinna varje match nu och sätta press på Linköping. Vi vill verkligen vinna damallsvenskan, sade Martens.

Publikrekord i augusti?

Nykomlingen Limhamn Bunkeflo står på 13 poäng och är tabellsexa efter tio omgångar. Närmast väntar tabelltian Göteborg på bortaplan.

- En viktig match. Poängmässigt är vi nöjda, men prestationsmässigt önskar vi lite mer i matcherna. Vi är lite för mycket upp och ner, sade Mia Persson.

I nästa derby har Malmöklubbarna ambitionen att sätta damallsvenskt publikrekord. Den 30 augusti är Malmö FF:s hemmaarena uppbokad, men ska det bli rekord måste betydligt många fler åskådare hitta till Swedbank stadion. Publikrekordet är från 2008 då 9 413 åskådare såg matchen mellan Linköping och Umeå.

- Det var kul att det var mycket folk nu. Jag hoppas det kommer fler i augusti, sade Lieke Martens.