Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tellus Niklas Westblad firade efter 2–2 mot Hammarby förra gången. Arkivbild.

"Den största matchen i vår historia"

För lilla Tellus är annandagsbandyn mot Hammarby mer än bara idrottskultur. Det är föreningshistoria.

Annandagen är bandydagen i Sverige och när spelschemat ska läggas placeras det varje år ut rivalmöten över hela landet. Eller... nästan hela landet. Stockholms bandystorhet, Hammarby, har länge varit smärtsamt befriat från lokal konkurrens. Men när Tellus, från söderförorten Midsommarkransen, nu har tagit sig upp i smöret finns det äntligen ett riktigt derby att spela.

Lagen har redan mötts en gång i början av december, i vad som var det första Stockholmsderbyt på 50 år. Den gången var Hammarby hemmalag på Zinkensdamm, vilket innebär att det är Tellus som nu officiellt arrangerar annandagens drabbning inför väntad storpublik – och därmed får samtliga publikintäkter.

- Vi tror att det kommer mellan 4 000 och 5 000 åskådare, det är lite väderberoende, säger Tellus sportchef Patrik Järmens till TT.

Delar upp intäkterna

Men Tellus klarar inte av att arrangera en sådan stormatch med allt som krävs runtomkring, med souvenirförsäljning och bespisning. Därför har klubbarna kommit överens om att dela upp intäkterna något: Tellus får publiken, Hammarby får inkomsterna från mat- och drycktältet som står bredvid planen och rymmer omkring 500 personer.

- Det är deras hemmamatch, men vi har ett samarbete också. Vi får driva "Zinkentältet" precis som vanligt, säger Hammarbys klubbchef Stefan Svensson.

När Tellus kallas för "lilla" är det ingen överdrift. Förra säsongen hade de ett publiksnitt på lite mer än 100 personer. Publikrekordet är drygt 800 åskådare.

- Naturligtvis betyder det här jättemycket för oss och det är jätteviktigt att det blir ett bra arrangemang. Det är en stor del av omsättningen. Det är den största matchen i Tellus historia, säger Järmens.

Hammarby pressat

Men nog kommer de några hundra hemmalagssupportrarna få se sitt lag förlora mot jättefavoriten Hammarby? Nja. Första mötet slutade 2–2 och "Bajen" såg mest krampaktigt ut.

- Att vinna är det enda som gäller, för att vi ska ha ett bra utgångsläge att gå till slutspel, säger Hammarbys Stefan Svensson.

- Hela truppen är skadefri. Är vi lika disciplinerade som sist kan det bli en tajt historia igen. De har rätt mycket press och vi har inget att förlora, säger Tellus Patrik Järmens.