Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Den bistra sanningen om IFK Göteborg 2020 – håller inte måttet

Taktiken var det inget fel på, däremot precisionen i de avgörande momenten. Utan sådan är de svårt att vinna fotbollsmatcher. Det gällde på Poya Asbaghis tid, det gäller även under Roland Nilssons ledning.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Synen på ombyggnadsprocesser överskuggas alltid av resultat. En någorlunda avskalad analys av Roland Nilsson arbete hittills visar på ett antal förändringar. Samtliga till det bättre.

Blåvitt förflyttar sig snabbare från bollvinst till motståndarnas straffområde. Det innebär bland annat att Alhassan Yusuf har gått från långsam passningssökare på mittplan till djupledsgående och rättvänd spelfördelare.

LÄS MER: Blåvitt klättrar i tabellen – räddades av ribban

Det har också lett till att högerkantens Tobias Sana och Alexander Jallow överlappar och kommer till betydligt fler inlägg än tidigare. De är dessutom av högre kvalitet än tidigare och inte sällan med två framstörtande pjäser (Alexander Farnerud och Pontus Wernbloom) på plats inne i målområdet.

Rätt att spela Erlingmark som mittback

Denna fart och precision resulterade mot Elfsborg i flera högkaratiga målchanser under första halvlek. Den humoristiske skulle kunna hävda att IFK Göteborg har gått från att vara starka på mittplan till att nu nästan helt undvika denna tidigare favorityta.

Det mest häpnadsväckande i veckans laguttagning var Roland Nilssons beslut att ställa över lagkaptenen André Calisir. Mittbacken kom visserligen in i paus när Jakob Johansson tvingades bryta, men den armeniske landslagsmannen har tidigare under säsongen aldrig startat en match som avbytare, antingen har han varit med från start eller varit skadad.

Det ledde i sin tur till att August Erlingmark på nytt fick spela på den position som troligen passar 22-åringen allra bäst. I nuläget gör ”Agge” mer nytta som mittback än på mittfältet om ni frågar mig.

Andra halvlek var nästan utan undantag Elfsborgs. Jesper Karlsson visade i sin avskedsföreställning prov på det som AZ Alkmaar fastnat för in sin scouting, snabbhet, teknik, balans och finurliga fötter.

Stor del av förklaringen

Blåvitts bästa chans kom i en kontring där inhopparen Sargon Abraham av någon outgrundlig anledning misslyckades med att slå en lagom hård passning i sidled mot en framstörtande Hosam Aiesh.

Nästan lika svag var den frispark Hosam Aiesh misslyckades med att få till bortre ytan i Elfsborgs straffområde strax därefter.

Just det – utebliven individuell precision – plågade Poya Asbaghis IFK Göteborg, samma sak gäckar även Roland Nilssons IFK.

När chanser uppenbarar sig måste de utnyttjas mycket mycket bättre än vad dagens IFK Göteborg klarar av.

Där ligger en stor del av förklaringen till de uteblivna resultaten.

Arbetsinsatsen och utförandet i det taktiska var annars ett fall framåt.

LÄS MER: Dessa punkter har Blåvitt fokuserat på under ”Rolle”

Den IFK-supporter som föredrar halvfulla glas kan se poängen i Borås som tagen mot den allsvenska serietrean, den som hellre uppfattar glas halvtomma trycker på att Elfsborg inför söndagens möte på Borås arena inte hade vunnit på fem matcher och är ett av seriens formsvagaste lag.

Häckens guldchans rök i Malmö

Mest underhållande – och kanske något märkliga – var Pontus Wernblooms totala utbrott i riktning IFK:s målvaktstränare Stefan Remner när ”hans spelare” Giannis Anestis dröjde med att sätta igång spelet tillräckligt snabbt i jakten på ett göteborgskt segermål. Sök gärna upp den på Internet.

Till sist: Försvann guldchansen för ett blekt Häcken i Malmö på söndagseftermiddagen stärktes den för Göteborg FC efter Rosengårds oväntade poängtapp mot Umeå.

Med sex omgångar kvar är GFC en poäng bakom skånskorna och har ett dessutom någorlunda rimligt spelprogram kvar: Umeå (b), Uppsala (h), Örebro (h), Växjö (b), Linköping (b) och Vittsjö (h). För Rosengård väntar bortamatch mot formstarka Linköping härnäst. Kanske byter lagen position redan där.

LÄS MER: GFC tog viktig seger – guldstriden tätnar