Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Folkesson, till höger, och Olivia Schough under fotbollslandslagets träning på Gothia Park Academy i Göteborg på torsdagen.

Debuten nära för Sveriges otursfågel

Hon borde vara en av Sveriges mer meriterade landslagsspelare vid det här laget. Men svåra knäskador har stoppat Hanna Folkesson från tre raka mästerskap. Nu är debuten nära.

Hanna Folkesson gjorde landslagsdebut på våren 2013. Hon skrattar när hon kommer på att hon i princip har varit en del av landslaget sedan Pia Sundhage tog över som förbundskapten.

- Det känns så sjukt, man har varit med ända sedan Pia startade men jag har ändå inte gjort något mästerskap. Det känns konstigt, säger Hanna Folkesson när TT träffar henne under landslagets träning inför EM-genrepet mot Mexiko på lördag.

Ledband och korsband

Att hon ännu inte har gjort mästerskapsdebut beror inte på att hon saknar tillräckliga kvaliteter som fotbollsspelare.

Inför hemma-EM 2013, när Folkesson var nybliven landslagsspelare, drog hon av ett ledband i höger knä.

Och när korsbandet gick av inför VM i Kanada för två år sedan var det än tyngre. Då såg hon ut att ha spelat till sig en säker plats i den svenska startelvan.

- 2013 var det surt för att det var såpass nära inpå. Men inför VM var det desto jobbigare, för då var man mer en startspelare, och jag var dessutom borta under en väldigt lång period efteråt.

Hon hann heller inte komma tillbaka i tid till OS förra året, men nu hoppas 29-åringen, som inför den här säsongen lämnade nedflyttade Umeå för spel i allsvenska guldfavoriten Rosengård, att oturen har slutat förfölja henne.

- Det kan man väl erkänna nu när det börjar dra ihop sig, att det liksom smyger sig på ibland. Man vet hur det har varit tidigare, så det är klart att jag har blivit påmind om det.

Hög lägstanivå

Är det någon som förtjänar att vara med i ett stort mästerskap är det Hanna Folkesson, säger Sveriges assisterande förbundskapten Lilie Persson.

- Jag har tyvärr varit med varje gång som hon har gått sönder, så det är så makalöst roligt. Man blir så ledsen varje gång det händer. Så det är skitkul, säger Lilie Persson.

Hon beskriver Folkesson som en spelare med väldigt hög lägstanivå.

- Hon dippar aldrig. Man vet man får ut av Hanna, det är en skicklig innermittfältare som har bra fart på fötterna, det här lite kvicka med låg tyngdpunkt.

Seger och Dahlkvist

Det är dock inte bara knäproblem som kan stå i vägen för Folkessons mästerskapsdebut den här gången. Konkurrensen om de två innermittfältsplatserna är tung, och just nu är Caroline Seger och Lisa Dahlkvist förstavalen för Pia Sundhage.

- Just nu är det de två som är givna på de positionerna, men då försöker man bara stötta och hjälpa. Jag vet min roll, säger Hanna Folkesson.

Samtidigt är hon tydlig med att hon längtar efter att förhoppningsvis äntligen få göra debut i ett mästerskap.

- Det känns så klart fantastiskt roligt. Det här har jag längtat efter.