Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Damlandslagets nye förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade på måndagen sin första landslagstrupp till VM-kvalmatchen mot Kroatien den 19 september.

Debutanter i Gerhardssons nya landslag

Tre spelare utan A-landskamper och mer än en tredjedel av EM-truppen utbytt. Nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson överraskade när han presenterade sin första landslagstrupp till VM-kvalet mot Kroatien.

Den 19 september inleder det svenska damlandslaget sin kvalresa mot VM i Frankrike 2019 med bortamatch i Varazdin i nordöstra Kroatien.

Men nio av spelarna från EM-kvartsfinaluttåget mot Nederländerna för en månad sedan finns inte med då.

Bland andra saknas Sveriges genom tiderna bästa målskytt, Lotta Schelin, som fick en nackskada under EM i somras, i VM-kvaltruppen.

- Det är mitt beslut, hon är inte hundraprocentig. Jag hoppas att hon är det till nästa landslagssamling, säger Peter Gerhardsson.

Inte bra nog

Mittfältaren Lisa Dahlkvist är inte heller med i truppen på 23 spelare som Gerhardsson presenterade på en presskonferens i Friends arenas katakomber på måndagen.

- Lisa finns där, men just nu har vi fyra bättre alternativ på innermittfältet. Förhoppningsvis visar hon att hon vill vara med och kan komma med till Danmark. Utifrån sett kan det verka som ett tufft beslut från mig, men jag tror på det här och det var därför jag beslutade det, säger Gerhardsson.

"Förvånad och besviken"

Dahlkvist berättar för Expressen om Gerhardssons beslut:

- Förvånad och besviken. Jag vill spela i landslaget och ser mig som en landslagsspelare. Det kändes, säger Dahlkvist, som fick samma motivering som Gerhardsson angav på presskonferensen, till tidningen.

58-årige Peter Gerhardsson har tagit över landslaget efter 57-åriga Pia Sundhage som efter fem år lämnade förbundskaptensjobbet efter EM.

Tre spelare i premiärtruppen har aldrig tidigare gjort en A-landskamp: 20-åriga målvakten Zecira Musovic (Rosengård) samt 20-åriga Johanna Rytting Kaneryd(Djurgården) och 21-åriga Tove Almqvist (Linköping), båda mittältare.

- Men för mig är alla 23 nya. Så hade det blivit oavsett vilka jag hade tagit ut. Jag har aldrig tränat dem, utan bara tittat utifrån, säger Peter Gerhardsson

Det stora namnet som gör comeback i landslaget är Linköpings skyttedrottning Marija Banusic, 10 mål i år, som inte har varit med i landslaget på två och ett halvt år.

Vill se offensiv tydlighet

- Hon är kanske den bästa målskytten av alla. Hon har intressanta spetskvaliteter, kvaliteter att utveckla, säger Gerhardsson som senaste tränade BK Häcken i herrallsvenskan i fjol.

Redan i november blev det klart att han skulle ta över damlandslaget. Under sin "försäsong" har han varit med på flera läger och sett många matcher på plats.

TT: Vad har du för vision med det här laget?

- Vision är något som är jättelångt. Man måste börja någonstans. Jag är mer fokuserad på Kroatien. Jag vill ha ett tydligt djupledsspel, jag vill att spelarna som är spelskickliga ska ha mer boll. Det är minst lika viktigt att ha en tydlighet i det offensiva som i det defensiva.