Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adrian Kempe (till vänster) fick en riktigt skön premiärmatch i Tre Kronor. Segern mot Ryssland var Sveriges andra raka i Sweden Hockey Games.

Debutanten Kempe längtar till VM

Adrian Kempe behövde inte fundera särskilt länge. När säsongen med Los Angeles tog slut var han snabbt inställd på att spela VM.

Adrian Kempe landade i Sverige i fredags förmiddag. Ett knappt dygn senare gjorde han sitt första träningspass med Tre Kronor. Efter ytterligare timmar stod han i Hovets katakomber och beskrev sina känslor efter debuten.

- Det är klart man är jättestolt över att bära landslagströjan, så är det ju. Så var det när man spelade junior-VM också men nu var det väl en lite mer speciell känsla att dra på sig Tre Kronor-tröjan, sade han.

- Det är klart man var lite nervös men det släppte ganska fort. Jag tycker att det gick bra.

"Spetskvaliteter"

"Bra" var även ordet som förbundskapten Rikard Grönborg använde sig av när han berömde 21-åringens första insats i Tre Kronor.

- Jag tyckte att han gjorde bra ifrån sig. Vi känner att det finns mycket att ta av. Han kan vara center eller "winger". Det finns många spetskvaliteter, men det är framför allt farten som jag tycker är hans styrka... Och hans skott, sade han.

Efter 3–1-segern mot Ryssland pratades det dock inte om Adrian Kempes skott. I stället var det hans förarbete till Lawrence Piluts första landslagsmål som betydligt oftare kom på tal.

I andra perioden lurade Kempe bort Bogdan Kiselevitj både en och två gånger innan han gav Pilut ett fint läge framför målvakten Vasilij Kosjetjkin.

- Jag försökte bara få upp farten, jag försökte komma förbi backen, vek till insidan, försökte på utsidan. Jag hittade inget skottläge så jag fick vända om. Vi hade haft mycket lägen i andravåg, så det var helt tomt där och det var ett bra avslut av honom, sade Kempe.

"Final" mot Finland

Målet gav Tre Kronor 2–0 och när Jacob Nilsson satte 3–0 drygt en minut senare var Sverige på god väg mot turneringens andra raka trepoängare.

I tredje perioden reducerade Ryssland via Alexej Byvaltsev, men målen från John Norman, Pilut och Nilsson räckte för att Tre Kronor skulle lägga beslag på trepoängaren. Med segern toppar Sverige tabellen för Sweden Hockey Games på sex poäng efter två matcher. På söndagen väntar tvåan Finland.

Adrian Kempe, till vardags i NHL-laget Los Angeles, längtar så klart till den matchen också – karriärens andra i Tre Kronor-tröjan – men allra mest tänker han på det som drar igång den 4 maj i Royal Arena i Köpenhamn. Då kliver Tre Kronor in i VM med matchen mot Vitryssland.

- När vi åkte ut och jag fick frågan så… Jag hade inte varit med i Tre Kronor innan, och jag kände ganska snabbt att det var ett självklart ja, sade han.