Gonzalo Higuains Chelseaflytt satte igång en kedjereaktion av klubbyten.
Gonzalo Higuains Chelseaflytt satte igång en kedjereaktion av klubbyten.

Deadline day – så har storklubbarna värvat

Chelsea lånade in en målgörare – och startade en kedjereaktion. Juventus byter mittback och Barcelona fortsätter spendera. Detta har hänt – och kan fortfarande komma att hända – under januarifönstret i Premier League, Serie A och La Liga.

ANNONS

Natten till fredag stängs transferportarna för säsongen 2018/2019 i den europeiska toppfotbollen.

TT har kollat läget i de tre stora fotbollsligorna inför "deadline day".

England

+ Vad har hänt?

Överlag har Premier League-klubbarna varit väldigt lugna på värvningsfronten hittills. Ett lag som dock agerat och spenderat är Chelsea – som var på anfallsjakt. Valet föll på Gonzalo Higuain. Chelsea tog mer eller mindre över det låneavtal som Milan tecknade med Juventus i somras för argentinarens tjänster, och satte i sin tur då igång en kedjereaktion av anfallare som byter klubbar (Se Italien och Spanien).

ANNONS

Lägg därtill att Chelsea även gjorde klart med amerikanske talangen Christian Pulisic, som ansluter i sommar från Dortmund.

Serieledande Liverpool har i stället rensat ut lite i leden genom att skicka både Dominic Solanke och Nathaniel Clyne till Bournemouth.

+ Vad kan fortfarande hända?

Tottenhams "ovilja" att investera förvånade många i somras, där man inte värvade en enda spelare. Med Harry Kane och Dele Alli på skadelistan, och en relativt tunn trupp i övrigt, så väntar Spursfansen på att något ska ske. Det pratas om allt från Valenciatalangen Carlos Soler till den Barcelonautfryste Malcom. Mycket snack, men alltjämt lite verkstad, och frågan kvarstår huruvida ordförande Daniel Levy, i grevens tid, kommer att öppna plånboken?

Italien

+ Vad har hänt?

På tal om den där kedjereaktionen. När Higuain lämnade Milan så svarade den klassiska klubben med att värva Krzysztof Piatek från Genoa. Polacken har redan blivit något av en ny kelgris för fansen, som fick se nyförvärvet göra båda målen i veckans cupmöte mot Napoli i veckan.

Serieledande Juventus har i stället gjort en rockad i de defensiva leden. När mittbacken Medhi Benatia valt att testa lyckan i Qatar och Al Duhail så har "Den gamla damen" gått på ett beprövat kort. Martin Caceres, som tas in som ersättare på lån från Lazio, kommer i vår att göra sin tredje (!) lånesejour i klubben.

ANNONS

+ Vad kan fortfarande hända?

Trots att man förstärkte med massvis med spelare i somras, bland annat svenske målvakten Robin Olsen, har Roma harvat i Serie A under hösten.

Bland annat har försvaret varit en akilleshäl – och där väntas förstärkning anlända under de sista timmarna av transferfönstret. Framför allt pratas det om den kroatiske landslagsmittbacken Domagoj Vida.

Spanien

+ Vad har hänt?

Vad skulle Real Madrid hitta på? Den frågan ställde sig många inför vinterfönstret i Spanien. Med ett dygn kvar är det i stället serieledande antagonisten Barcelona som aktiverade sig under januari. Lånet av veteranen Kevin Prince Boateng är fönstrets hittills mest överraskande. Värvningen av Frenkie de Jong (som kommer först i sommar från Ajax) är fönstrets kanske intressantaste. Lägg därtill lånet av Valenciamittbacken Jeison Murillo.

Titelkonkurrenten Atlético Madrid står samtidigt i slutet av kedjereaktionen från Chelseas Higuainvärvning, när de tar in förre Real Madrid-anfallaren Alvaro Morata på lån från just Chelsea.

Real Madrid då? De har plockat in Manchester City-talangen Brahim Diaz, men inget mer än det.

+ Vad kan fortfarande hända?

John Guidetti har efter att ha gjort övergången till Alavés permanent i somras även blivit permanent åsidosatt när tränare Abelardo tagit ut sina startelvor under hösten.

ANNONS

Därmed är det inte omöjligt att svensken ser sig om efter annat innan fönstret stänger. Turkiska Galatasaray nämns som en av intressenterna att befria Guidetti från den blåvita, baskiska avbytarbänken.

TT

ANNONS