Tomas Axnér vill helst möta icke europeiskt motstånd i kvarten.
Tomas Axnér vill helst möta icke europeiskt motstånd i kvarten. Bild: Henrik Montgomery/TT

De vill Sverige undvika i kvarten: Är extremt bra

Svenska handbollsdamerna är klara för kvartsfinal. Nu handlar allt om att undvika ett ”extremt bra” Norge. Samtidigt kan Sverige spela taktiskt i en sista match för att få välja motstånd, säger förbundskapten Tomas Axnér.

ANNONS

Damerna är hittills obesegrade i OS-handbollen i Tokyo. Två klara vinster mot Spanien och ROK (Ryska olympiska kommitténs lag) och lika mot EM-tvåan Frankrike. Och så en övertygande seger mot Brasilien med 34–31.

På onsdag inleds kvartsfinalerna och de svenska spelarna är förvånansvärt tydliga med att norskorna utgör det största hotet. De måste undvikas till varje pris.

– Det är ett lag som är vana med medaljstrider. Ett extremt bra lag helt enkelt, säger Sveriges mittsexa Linn Blohm.

Hon hade helst, om det blir så, mött norskorna i en final.

– De är tippade att vinna OS. Jag tror att alla i vår grupp försöker undvika Norge i en kvartsfinal. Sedan måste man vinna över dem i slutändan ändå.

ANNONS

Regerande mästare

Norskorna är regerande Europamästare och bronsmedaljörer från Rio 2016. I Tokyo är laget hittills obesegrat (men spelar mot Nederländerna senare i dag), precis som Sverige. Därmed ser norskorna ut att få möta den som slutar fyra i Sveriges grupp.

– Det vill man ju gärna undvika, konstaterar mittnian Carin Strömberg.

I grupp A finns förutom Norge: Nederländerna, Montenegro, Japan, Sydkorea och Angola.

Förbundskapten Tomas Axnér:

– Nu kan vi nog bli sämst tvåa i gruppen eftersom vi har så bra målskillnad med 20 plus. Det är också rätt sjukt.

Sverige har avgörandet i egna händer och spelar sist av alla lag i den femte omgången. Därmed kan taktik komma in i bilden för att få ”rätt” motstånd.

– Vi kan inför sista matchen ha ett val när vi har vunnit gruppen, då får vi tänka på hur vi ska göra framöver, säger Axnér.

Helst icke europeiskt

Han försäkrar ändå att Sverige kommer att gå för att vinna gruppen.

TT: Vilka vill ni möta i en kvartsfinal?

– Det är tre europeiska lag i den andra gruppen som på pappret är starkare, och Montenegro har vi inte någon bländande statistik emot. Nederländerna tycker jag att vi gjorde en bra match emot senast. Men får man möta något av det icke europeiska lagen så tycker jag att chanserna ökar.

ANNONS

– Det är klart att det finns en fördel att slippa möta Norge i en eventuell semifinal om de vinner sin grupp.

Men å andra sidan är Sverige inte där än, konstaterar Axnér.

– Det kan hända vad som helst, vi kan bli tvåa i gruppen och få en jäkligt jobbig kvartsfinal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS