Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

De vill bygga nya arenan – åtta storbolag går ihop

Åtta av landets – och Göteborgs – största bolag har gått ihop. Budskapet: Ge oss en markanvisning – så finansierar vi den nya multiarenan.

För första gången finns en politisk enhet om att bygga en ny multiarena i Göteborg. Nästa höst ska utredningen ligga klar, men redan nu finns en färdig och för allmänheten okänd bolagsgrupp redo att ta hand om projektet. Men det är inga okända aktörer som gått ihop – utan Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter och Wallenstam.

Med andra ord – några av landets allra största bolag, med rötter på börsen.
Matematiken är enkel: Om bolagen tilldelas mark mellan Valhalla och fram till Ullevi för att bygga bostäder, affärer, restauranger och hotell så finansierar det nya konsortiet den nya multiarenan i Göteborg. En arena som kommer att ligga på ungefär ett par miljarder i kostnad.

Det är precis på det sättet som stora delar av den politiska scenen i Göteborg har velat ha det, att marknaden – och inte enbart skattebetalarna – ska bekosta arenan. 
Talesmän för bolagsgruppen är Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam, tillsammans med Micko Pettersson, vd för Skanska Fastigheter i Göteborg.
– Vi har bestämt oss för att samarbeta i den här frågan, ja. Att just de här bolagen har valt att gå ihop beror på att det finns en förankring sedan många år i just Göteborg. Vi har verkat väldigt länge tillsammans – och kommer att ha långsiktiga perspektiv på bolagens satsningar i Göteborg. Vi tycker att det att var ett väldigt bra beslut av politikerna, att modernisera och bygga en ny arena i stället för Scandinavium. Gemensamt för oss är också att vi inte bara tycker att det är en arenafråga – utan det är ett stort stadsutvecklingsprojekt för den här delen av stan. Det gör det möjligt att knyta ihop det här med resten av stan. Och där är arenan en viktig ingrediens för att det ska hänga ihop, säger Thomas Dahl på Wallenstam.
Han fortsätter:
– Att slå ihop våra gemensamma resurser och vår gemensamma kompetens, det har vi gjort för att få fram en väl genomarbetad och genomförandemöjlig idé till stan. Vi får ha en viss respekt, för det är många utredningar som gjorts – och det är först nu Göteborg kommit fram till att det ska göras på riktigt, säger Thomas Dahl.

HSB: "Vi tror på idén"

Lars Göran Andersson, vd för HSB Göteborg, ger även han sin syn på saken.
– Det här samarbetet har vi inlett för vi tycker att initiativet som staden tagit är mycket bra. 

Det finns än så länge inget konsortium bildat rent formellt, men det kommer troligen ett sådant med tiden. 
– Målbilden är absolut det, det är korrekt. Och vi tror på idén. Vi inser samtidigt att det naturligtvis är en markhänvisningstävling. Det måste ju ha sin process i stan. Vi vill tydligt signalera att vi vill ta ansvar för stadsutvecklingen. För vår del blir det bostäder som vi hoppas kunna erbjuda våra medlemmar och bosparare, säger Lars Göran Andersson på HSB.

LÄS OCKSÅ: Rylander: Ta chansen nu, Göteborg

Enskilda aktörer som byggherren Ola Serneke och hotellmogulen Petter Stordalen har tidigt anmält intresse för att vara med och bygga arenan, men dessa namn finns inte med i samarbetsgruppen.
– Det vi satte som kriterier i gruppen var långsiktighet i Göteborg och en stabil ekonomisk grund att stå på. Det gjorde vi allra först. Sedan började vi att diskutera vilka bolag som kunde fastna under den loopen. Vi kom ganska snabbt fram till de här bolagen – och de blev tillfrågade att vara med. Det ville de gärna. Det handlar inte om en exkludering av någon, utan snarare tvärtom. Vi måste ha kriterier, säger Mats Dynevik från Skanska.
Han lägger till:
– Ska det här bli bra och rätt i alla aspekter tror jag det måste finnas en bredd i det man gör, inte bara vara egoistisk i det här. Det landade i att vi behöver vara många, sett över tid också. Vi kanske inte vinner i popularitet som bolag. Men vi har varit här varje dag, dag ut och dag in, i snart 100 år. Vi tänker fortsätta.

Det praktiska arbetet har alltså inletts – och i början av december kan bolagsgruppen möjligtvis presentera lite målsiffror på exempelvis hur många bostäder som kan byggas eller vad slutkostnaden för arenan kan tänkas landa på. Vid jul är det också tänkt att en plan ska presenteras för allmänheten.

Den första målsättningen var att den skulle vara klar till årsskiftet, men nu har gruppen tänkt om och jobbar med sommaren 2017 som slutdatum. 

Thomas Dahl, talesman för bolagsgruppen, lägger till.
– När Scandinavium uppfördes så bestämdes det med enighet. Det genomfördes också gemensamt med ett antal byggherrar och entreprenörer – och med näringslivet. I den här typen av stora satsningar känns det väldigt naturligt med ett samarbete mellan näringslivet och stan.
Han fortsätter:
– Vi måste vara noga med vem som bestämmer. Staden Göteborg har beslutet, stans politiker och tjänstemän. Det är de som beslutar vad som ska göras, hur och när. Vår uppgift som aktör och samarbetsgrupp är att spela in ett trovärdigt förslag, som går att genomföra. Med våra resurser och vår kompetens kan vi göra ett väldigt bra förslag.

Politikerna positivt inställda 

Politikerna är inte bara överens om en ny arena i Göteborg. De välkomnar även näringslivets stora intresse.

– Generellt sett är vi positiva till att näringslivet är så intresserat. Det är bara bra. Vi håller på med vår utredning och den ska inte komma med sina förslag förrän hösten 2017. Om jag förstått det rätt så kommer det ett par-tre olika scenarion hur det är tänkt med ägande och drift. Att det finns olika intressenter är bara bra, säger Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Tidigare i år togs beslutet att en ny arena ska ersätta Scandinavium. Alliansen bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har länge drivit arenafrågan och fick till slut med sig Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i fullmäktige. 
– Vi har inte kommit till skott tidigare i arenafrågan. Det som är bra är att uppgörelsen är så bred att det kan bli något riktigt bra och bestående över olika val. Det är förstås roligt när det går bra för Socialdemokraterna, men arenafrågan är onekligen viktig. Den här arenan ska finnas och verka länge, säger Ann-Sofie Hermansson och lägger till:

– Det som är bra är att vi inte är beroende av en aktör. Det är bra att näringslivet är så pass positivt. Det tyder på ett engagemang.

Endast Miljöpartiet är emot 

Jonas Ransgård är gruppledare för Moderaterna, som i kommunfullmäktige är lika stora som Socialdemokraterna. Han ser också positivt på den nybildade bolagsgruppen.
– Det är mycket välkommet att flera intressenter vill göra något i arenafrågan. Den här gruppen har kontaktat oss och vi välkomnar också andra att komma med initiativ. Vi är måna om att processen är öppen. Att både Alliansen, S och V står bakom gör att näringslivet och andra intressenter kan räkna med att det här blir av – även om Miljöpartiet är emot. 

Ransgård är också tydlig med att arenan aldrig kan bli gratis.
– Från Alliansens sida har vi varit tydliga med att det är fler än kommunen som behöver bidra till att en arena kan byggas och drivas. Om stadens insats består i mark eller pengar är inte det viktigaste, utan att göteborgarna inte ska stå med hela räkningen ensamma. Om vi har en kommunal mark som kommunen kan tjäna pengar på att bebygga, så är det en inkomst för kommunen. Om staden i stället låter någon annan ta den inkomsten, så gör det inte att det blir gratis för kommunen. 

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.