Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emilia Yng, till vänster, och Jacqueline Folmer-Hansen i Märsta IK har blivit trackasserade under Gothia Cup. "Jag förstår inte ens varför man ska göra något sådant", säger Jacqueline Folmer-Hansen. Bild: Michael Erichsen.

"De kastade flaskor och skrek hora"

Ungdomar i Hovås har trakasserat ungdomar i Gothia Cup. – Det fanns en återvinningsstation och där hämtade de glasflaskor och kastade på oss, säger 15-åriga Jacqueline Folmer-Hansen.

Årets upplaga av Gothia Cup har kantats av oroligheter. Tre 16-åriga tjejer blev omringade av ett 30-tal killar utanför Ullevi i samband med invigningen i måndags.
Emilia Yng, 16-årig spelare i Märsta IK, blev också ofredad och tvingades försvara sig inne på Ullevi.

– De tafsade på mig på invigningen, jag blev skitsur. De tog på min rumpa. Det var killar som bor på samma skola som vi. Alla stod upp på invigningen och de stod bakom mig där i publikhavet och började ta på mig, säger hon.

När hon kom hem till Hovåsskolan, där Märstalaget bor under cupen, föll hon och resten av laget offer igen. Sex killar, ungdomar i uppskattningsvis 16-17 år, på fyra mopedfordon började jaga dem.

LÄS MER: Gothia Cup stänger av lag efter sexuella ofredanden

– Vi hade varit på Statoil, för vi var hungriga. Då började de jaga oss därifrån och kastade flaskor på oss och skrek hora. Det var tur att jag hade jeans på mig för flaskan gick ju sönder på mitt ben, säger spelaren Jacqueline Folmer-Hansen.

Två spelare träffades av flaskor men fick inte allvarligare skador än blåmärken. Även tränare var med och utsattes för spottande och stenkastning.

Laget tror inte att spelarna tillhör Gothia Cup utan bara kör omkring i området. Märsta IK hörde av sig till polisen, som cirkulerade runt i området på måndagskvällen.

– De hade en patrull i närheten, men sa att det var svårt med mopeder som kör in på småvägar och gömmer sig. Men polisen har ändå tagit det här på allvar, så det känns bra, säger tränaren Joachim Folmer-Hansen.

På tisdagskvällen fortsatte trakasserierna och både spelare och skolvärdar kände sig hotade. Då skickade Gothia Cup dit två vaktbilar.

– Det kom in ett larm därifrån 23.49 på tisdagskvällen. Vi skickade dit två bilar från ett ordningsvaktsbolag, och sedan en kom en polisbil som cirkulerade, säger Tore Lund presschef på Gothia Cup.

Han har inte hört att det varit liknande händelser på fler skolor som fotbollslag bor på.

– Nej. Vi har ju de här vaktbolagen som har tillsyn i skolorna och skolvärdar på plats för att ingenting ska hända.

Lag och spelare i Märsta IK har valt att inte anmäla händelsen i nuläget.

– Nej, det är så många som vet om det här nu och vi vill bara känna oss trygga. Det verkar vara några killar som bor här och har ett riktigt tråkigt sommarlov, säger Joachim Folmer-Hansen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.