Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De kan få Jerringpriset – Partille-doldis kan vinna dubbelt

Ett av Sveriges finaste idrottspris delas ut på Idrottsgalan i januari – nu är kandidaterna till Jerringpriset presenterade och bland de nominerade finns en doldis från Partille som kan vinna dubbelt på galan.
– Jag trodde först att de gjort fel, sen fattade jag att vi är nominerade i två kategorier, säger bowlaren Josefin Hermansson.

Förra året knep skidskytten Hanna Öberg knep Jerringpriset framför orienteraren Tove Alexandersson med ungefär 3 000 rösters marginal.

Nu har de båda en ny chans att tilldelas Radiosportens pris för årets bästa svenska idrottsprestation vid Idrottsgalan som hålls i januari nästa år.

Bland de nominerade finns också en doldis från Partille – bowlaren Josefin Hermansson, som tävlar för Partille-laget X-calibur, som tillsammans med Jenny Wegner vann VM-guld i tvåmanna i Las Vegas.

Hermansson och Wegner kan vinna dubbelt på Idrottsgalan i januari – de blev nyligen nominerade i kategorin Årets lag.

– Det var en otrolig bedrift att vinna VM-guld men att få det här erkännande med två nominering är jag så himla stolt över, säger Hermansson strax efter att nomineringarna blivit offentliga och hon fått veta vilka hon ställs mot i jakten på Jerringpriset:

– Det kändes så häftigt att för varje namn som dök upp tänka ”är vi jämte dem?”. Det gjorde det mer tydligt vad vår prestation innebär när det sätts jämte de här andra stora och grymma prestationerna.

"Trodde de gjort fel"

Att de nomineras till Jerringpriset fick Hermansson reda på dagen innan nomineringarna till Årets lag gjordes offentliga i förra veckan.

– Så när vi fick nomineringen till Årets lag trodde jag först att de gjort fel, sen fattade jag att vi är nominerade i två kategorier, säger hon.

Vilka ser du som era största konkurrenter om Jerringpriset?

– Jag följde själv pingisen mycket och blev otroligt rörd och glad å hans vägnar så med de känslorna jag kände då kan jag se honom (Mattias Falck) som en konkurrent. Men det är omöjligt att säga någon, det är så himla stora sporter vi ställs emot.

Bland de nominerade finns också fotbollslandslaget som gjorde succé i VM i somras och med GFC-spelarna Elin Rubensson, Jennifer Falk, Julia Roddar och Julia Zigiotti Olme i laget knep ett brons.

De Jerringprisnominerade idrottarna utses av en jury, men pristagaren röstas fram av allmänheten.

Här är kandidaterna till Jerringpriset:

Armand Duplantis, stavhopp

Svenska damlandslaget, fotboll

Daniel Ståhl, diskus

Frida Karlsson, längdskidor

Hanna Öberg, skidskytte

Jenny Wegner och Josefin Hermansson, bowling

Lag Niklas Edin, curling

Mattias Falck, bordtennis

Sarah Sjöström, simning

Stina Nilsson, längdskidor

Tove Alexandersson, orientering

Senaste vinnarna av Jerringpriset:

2018: Hanna Öberg, skidskytte

2017: Peder Fredricson, ridsport (andra gången)

2016: Peder Fredricson, ridsport

2015: Sarah Sjöström, simning (andra gången)

2014: Sarah Sjöström, simning

2013: Henrik Stenson, golf

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport

2010: Therese Alshammar, simning

2009: Helena Ekholm (tidigare Jonsson), skidskytte

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.