Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

De gör simning till en skön konst

Samtidigt som delar av världseliten i konstsim gör upp i EM i London tränar några tjejer som hoppas att bli framtidens stjärnor i Valhallabadet i Göteborg.

Ingen har väl undgått att EM i simning börjar nästa vecka. Svenska simmare som Sarah Sjöström lär synas flitigt i spalter och tv-rutor. Men egentligen började EM redan i måndags, med simhopp och konstsim.

Konstsimmet har utövats i över 100 år men blev först 1968 erkänt som den fjärde simsporten – efter simning, simhopp och vattenpolo – av internationella simförbundet Fina.

På Valhallabadet i Göteborg tränar SIK Delfin både konstsim och simhopp. Det internationella namnet, synkroniserad simning, säger kanske mer vad det handlar om: att utföra gymnastiska rörelser i vattnet till musik enskilt, i par eller i grupp. Det är lite som konståkning, lite som balett, lite som cheerleading fast i och under vatten. Man gör synkroniserade rörelser och bildar formationer.

– Men det är vad som syns ovanför vattnet och i vattenytan som bedöms, berättar tränaren Clara Goksör.

Hur blir man då bra i konstsim?

– Med mycket träning. Och vilja, säger Jessica Johansson.

– Man ska ha taktkänsla, kunna röra sig till musik, det är som dans. Och så måste man kunna samarbeta, säger Ella Rubin.

Och träningsmöjligheterna är många.

– Vi tränar fem gånger i veckan inför SM om en dryg vecka, berättar det båda 16-åringarna, annars kanske tre-fyra gånger i veckan.

Varför börjar man med konstsim?

– Jag simtränade, berättar Jessica, men det blev lite tråkigt.

– Jag har sysslat med en massa sporter. Tänkte testa simhopp men det var fullt, men klubben hade också konstsim så det blev det i stället, säger Ella.

Hur är det med skador?

– De flesta skadorna uppstår faktiskt på land, säger Ella, man kan sträcka sig när man värmer upp. Men visst har man råkat få en och annan spark i huvudet.

Utrustningen är inte dyr: baddräkt, simmössa och näsklämma. På tävlingar åker mössan av. I stället kletar man in håret med gelatin, för att det inte ska vara i vägen.

Men var är killarna?

Den första tävlingen, i Berlin 1891, var enbart för manliga simmare. I Sverige vann John G Andersson alla SM utom två 1905-1922. Men efter hand kom sporten att domineras av kvinnor. En inspiration var förmodligen tre stycken vattenbalett-filmer med Hollywood-stjärnan och simmerskan Esther Williams 1944, 1952 och 1955.

Nu börjar killarna komma tillbaka. I VM 2015 förekom för första gånger ett mixed par med en kvinna och en man. Konstsim blev en olympisk sport 1984 men enbart för kvinnor.

– I OS kan det nog dröja lite till innan män får vara med, säger Clara Goksör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.