Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En demonstration mot Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel urartade i Malmö 2009. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson / TT
En demonstration mot Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel urartade i Malmö 2009. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson / TT

DC-flytt: "Ett politiskt ställningstagande"

Stoppa Davis Cup-matchen mot Israel, anser en del Palestinavänner. Andra kritiker varnar för antisemitiska protester och ser det som en skamfläck för Sverige att matchen av säkerhetsskäl spelas i Stockholm i stället för i "tennisens huvudstad" Båstad.

En av dem som är kritisk till att Stockholm har valts som värd är Adam Danieli, vice ordförande i Fria moderata studentförbundet. Enligt honom har Sverige inte tagit antisemitismen på allvar och därför har detta säkerhetsläge uppstått.

– Genom åren har Socialdemokraterna i Skåne inte förstått att man underblåser helt andra krafter än man tror sig göra, påstår han och exemplifierar med vad som hände när Sverige skulle möta Israel i tennis i Malmö 2009.

– Då var det svårt för många att hålla isär vad som är saklig Israelkritik, som måste få yttras, och å andra sidan blanda sig med grupper som driver en antisemitisk agenda.

Tråkigt för Sverigebilden

Martin Tunström, ledarskribent på Smålandstidningen Barometern (Moderat), har snarlik åsikt. Att matchen inte kan spelas i Båstad är "tråkigt för Sverigebilden", anser han.

– Poängen är vad flytten säger om Sverige. Tennis har ju ingen huligantradition, utan här handlar det om ett politiskt ställningstagande bakom en flytt av Davis Cup-matchen.

Sportsligt anses Båstad med sina grusbanor, gynna Sverige, medan Israel trivs bättre på hardcourt i Stockholm.

Den Palestinavänlige skribenten Gunnar Olofsson skriver i en insändare i Dagens Nyheter i onsdags att Israel "inte är vilken stat som helst", utan en stat som ockuperar palestinsk mark, att Israels politik "utgör brott mot en rad FN-konventioner".

"Ställ in matchen!"

"Det borde vara en självklarhet för Svenska tennisförbundet och idrottsrörelsen som helhet att lyssna på den palestinska ickevåldsrörelsen och avstå från att spela", skriver Olofsson och avslutar: "Ställ in matchen! Spela inte tennis mot Israel".

Svenska tennisförbundets ordförande Christer Sjöö avfärdar att matchen skulle ha flyttats. När ekonomiska, säkerhetsmässiga, sportsliga och vädermässiga avvägningar gjorts föll valet på Stockholm när olika orter ställdes mot varandra.

TT: Men var säkerheten tungan på vågen?

– Vi går inte in och kommenterar det, säger Sjöö.

Det finns ännu inga tecken på protester av något slag enligt polisen.

– Vi har inga indikationer på tillståndsgivna eller icke tillståndsgivna demonstrationer eller opinionsyttringar för eller emot, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Ola Westerberg/TT

Malmö 2009: Davis Cup-match mellan Sverige och israel leder till propalestinska demonstrationer, både fredliga och våldsamma.

Båstad 1975: Demonstranter försöker, men misslyckas, stoppa en match mot Chile. Det sydamerikanska landet leddes då av den fascistiske diktatorn Augusto Pinochet.

Båstad 1968: De så kallade Båstadskravallerna med våldsamma sammanstötningar mellan demonstranter och polis, lyckades i sitt uppsåt att stoppa en match mellan Sverige och Rhodesia (numera Zimbabwe och Zambia), där en vit elit styrde genom en rasåtskillnadspolitik.