EU-parlamentarikern och tidigare storsimmaren David Lega (KD) ger sig in i debatten om placeringen av centralbadet i Göteborg.
EU-parlamentarikern och tidigare storsimmaren David Lega (KD) ger sig in i debatten om placeringen av centralbadet i Göteborg. Bild: Fredrik Persson/TT

David Lega kritisk till att inga nya simhallar byggs

EU-parlamentarikern och tidigare toppsimmaren David Lega (KD) oroas över situationen med simhallarna i Göteborg.
– Föreningarna och Svenska Livräddningssällskapet gör ett fantastiskt jobb, men de kan inte jobba utan vatten, säger han.

ANNONS
|

Det råder brist på simhallar i Göteborg, något som begränsar föreningars verksamheter och ger köer till simskolor. I förlängningen påverkar det göteborgarnas simkunnighet och antalet drunkningstillbud.

Detta får Göteborgs tidigare kommunalråd David Lega att reagera.

– Redan när jag tillträde som kommunalråd började det komma rapporter om att simhallarna var för få och inte höll måttet. Det finns alltid ursäkter att skjuta på ett beslut, men frågan är faktiskt allvarlig, inte minst utifrån simkunnigheten, säger den forne simstjärnan.

Utifrån ett barn- och ungdomsperspektiv finns ytterligare en parameter att beakta, menar David Lega.

”De behöver se Marcus Berg och Zlatan”

– Risken finns väl att Sarah Sjöström har rollator innan de har landat det här, men vi kommer aldrig ha förebilder och landslagssimmare här så länge vi inte har tävlingar. Våra barn behöver se dem på samma sätt som de behöver se Marcus Berg och Zlatan – och inte bara på tv.

ANNONS

För att råda bot på detta planerar staden bland annat ett centralbad, där placeringen blivit föremål för en utdragen politisk process. Senaste budet är norr om Valhallagatan. Före årsskiftet ska kommunstyrelsen ta del av Idrott- och föreningsnämndens utredning i ärendet.

EU-parlamentariker David Lega ser gärna att badet placeras på Heden för att skynda på processen.

– Heden är en fantastisk yta mitt i staden. Jag skulle gärna se att man började där. Det finns möjlighet att börja bygga på delar av Heden redan nu, säger David Lega.

Placeringen skulle vara intill Excercishuset.

– Jag har drivit frågan länge. Som simmare och göteborgare blir jag trött på de som stoppar alla beslut. Det är inte det vi behöver. Vi måste säkerställa att även nästa generation har ett bad att gå till. Då måste man köra nu, säger David Lega.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP-sportens Alexander Olausson guidar till de bästa reportagen och nyheterna vid sidan av eliten – oavsett säsong. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar.

Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS