Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Max Darj är en viktig pusselbit i Sveriges försvarsspel.

Darj är Sveriges nyckelspelare i skymundan

Det är lagkamraterna som står för de avgörande räddningarna och målen. Max Darj utför sitt jobb i det tysta – och trivs med det.

"Darj stor matchhjälte" eller "Darj bakom segern" är rubriker man aldrig ser efter Sveriges landskamper och matchen mot norrmännen lär knappast bli ett undantag. Det blir ju lätt så eftersom försvarsgeneralerna sällan står för de där uppenbart avgörande insatserna.

Men lite i skymundan har Max Darj de senaste åren växt till en allt viktigare kugge i Sveriges starka defensiv.

- Han är bäst på att inte vara dålig i vårt lag, säger förbundskapten Kristján Andrésson inför det viktiga grannmötet i Herning.

- Han är väldigt jämn och gör alltid en mänsklig krigarinsats och sprider energi till andra så att de är på tårna. När han inte är bra är inte heller vårt försvarsspel bra.

"Givetvis nöjd"

Själv säger Darj, 27-åringen som gör sitt tredje mästerskap i Blågult:

- Det är bara att tacka för det förtroende jag får och givetvis är jag nöjd med min prestation i VM. Jag tycker att jag har fått en roll som bara blir större och större i landslaget även om det bara är försvarsspel.

Han råkade bli kvar i ett anfall i lördagens match mot Tunisien och gjorde då sitt första mål i VM. Men annars sitter Darj, till skillnad från i klubblaget, på bänken när Sverige har bollen och kan lägga all sin kraft på att stångas i mittförsvaret på linjen när motståndarna är i anfall.

Med sina 192 centimeter och 95 kilo – förhållandevis futtiga siffror i sammanhanget – ställs han ofta mot större spelare.

- I och med att jag inte är lika stor och stark som de flesta jag möter så måste jag ju vara den här aggressiva och ettriga typen, jobba med mitt fotarbete och komma ut och få träff på skyttarna, säger han inför karriärens 48:e landskamp.

Proffs i Tyskland

Utvecklingen i landslaget de senaste säsongerna går hand i hand med Max Darjs karriär på klubbnivå. När han mästerskapsdebuterade i VM för två år sedan spelade Darj fortfarande i Alingsås. Sedan väntade proffslivet i Tyskland, men första säsongen blev i andraligan med Bergischer. Den här säsongen är klubben tillbaka i högsta serien.

- Det är jäkligt kul att få spela i världens bästa liga och väldigt utvecklande att möta såpass bra spelare varje vecka, säger Darj.

I måndagskvällens match mot Norge, då Sverige vid seger blir semifinalklart, väntar det tuffaste motståndet hittills i VM.

- De har ett bra försvarsspel och bra kontringsspel, de springer på allt. Och sedan är Sander Sagosen en av de bästa i världen. Det blir en svår nöt att knäcka, men det ska vi väl förhoppningsvis ordna.