Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Egyptens Yehia Elderaa utmanar Danmarks linjespelare Henrik Møllgaard och Magnus Saugstrup. Egypten föll i gruppfinalen i Malmö arena och ställs nu mot Sverige i VM-kvartsfinal.
Egyptens Yehia Elderaa utmanar Danmarks linjespelare Henrik Møllgaard och Magnus Saugstrup. Egypten föll i gruppfinalen i Malmö arena och ställs nu mot Sverige i VM-kvartsfinal. Bild: Johan Nilsson/TT

Danska varningen: "Kommer att slåss som svin"

Ett obesegrat Sverige möter Egypten i kvartsfinal i handbolls-VM.
Danmarks försvarsspecialist Henrik Møllgaard utropar Sverige till favorit, men varnar för Egypten.
– De kommer att slåss som svin när de ska möta Sverige, säger dansken.

På måndagskvällen vann Danmark – som har två raka VM-guld – grupp 4 i mellanrundan efter 30–25 mot Egypten. Det gör att danskarna nu undviker Sverige i onsdagens kvartsfinal och i stället får möta Ungern.

– Jag tror nog att Sverige säger att "vi undvek Danmark". Det hade inte varit en dröm för varken Sverige eller Danmark att mötas redan i en kvartsfinal, säger försvarsspecialisten Henrik Møllgaard och fortsätter:

– Jag tror att vi har fått den bästa vägen till en final vi drömmer om, genom att undvika Sverige.

"Slåss som svin"

För Sverige väntar i stället just Egypten i kvartsfinal i Tele2 arena och Møllgaard kan ge lite tips om hur Sverige ska ta sig vidare till semifinal.

– Jag tycker mig ha sett att svenskarna har blivit en smula lite mer offensiva i sin försvarsstil jämfört med tidigare. Det kan de ha användning för mot Egypten. De har många tunga och fysiska spelare som kan skjuta från distans, säger dansken.

Någon lätt match väntar dock inte för Sverige, menar Møllgaard.

– De kommer att slåss som svin när de ska möta Sverige. Jag tror att det blir en bra match.

Han ger Sverige 60 procents chans att vinna. Egypten saknar sin stora stjärna Yahia Omar, som spelar för ungerska Veszprem. Högernian åkte på en tung knäskada i mitten av december.

– Om det hade varit på neutral plan och med Yahia Omar hade det varit 50–50, men jag tycker att det är fördel Sverige. Men Egypten är ett lag som verkligen kan sätta Sverige under fysiskt tryck. Jag tror att det blir hemmaplanen som avgör till Sveriges fördel, säger Møllgaard.

Egyptens nyckelspelare Yehia Elderaa skadade fingret mot Danmark, men hoppas på spel mot Sverige.

– Jag skadade mitt finger, men förhoppningsvis är jag redo för nästa match. Om jag tvingas spela med en hand kommer jag göra det, sade Elderaa till Viaplay.

När han kort senare mötte skrivande journalister tyckte han att Egypten också kunde dra fördel av möta Sverige på hemmaplan.

– När man spelar hemma får man mycket känslor och motivation att kämpa för publiken, men i slutändan gillar vi också atmosfären och det "pushar" oss att göra en bra match. Och vad är bättre än att göra en bra match mot värden? säger Yehia Elderaa.

En drömfinal mot Sverige?

Om mittnian inte kommer till spel mot Sverige blir det ett tungt avbräck för Egypten, tror den danske målvakten Niklas Landin.

– För Egyptens skull och deras chanser hoppas jag att han inte är allvarligt skadad, för då kan det bli svårt för dem, säger Landin.

Sverige och Danmark kan nu inte mötas förrän i en VM-final på söndag. En drömfinal som danskarna inte tackar nej till.

– Att spela mot värdnationen är ju fantastiskt. Det hade inte varit lika fantastiskt i en kvartsfinal, men jag vill gärna spela en final mot värdnationen, säger Henrik Møllgaard.

Fakta: Handbolls-VM

Så här fortsätter handbolls-VM i Sverige och Polen:

+ Kvartsfinaler – 25 januari

Kvartsfinal 1 (Gdansk): Frankrike–Tyskland.

Kvartsfinal 2 (Stockholm): Sverige–Egypten.

Kvartsfinal 3 (Gdansk): Norge–Spanien.

Kvartsfinal 4 (Stockholm): Danmark–Ungern.

+ Semifinaler (Stockholm/Gdansk) – 27 januari

Vinnaren kvart 1–vinnaren kvart 2, vinnaren kvart 3–vinnaren kvart 4. Om Sverige är i semifinal spelar Blågult i Stockholm.

+ Final och bronsmatch (Stockholm) – 29 januari