Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danska fotbollsförbundet kommer inte överens med Spelarföreningen om ett nytt avtal för herrlandslaget. Arkivbild.

Danska konflikten eskalerar – letar ny trupp

Läget i konflikten mellan Danska fotbollsförbundet, DBU, och landslagsspelarna är låst. Inför veckans två matcher finns varken avtal, spelare eller förbundskapten. Hittills verkar inte heller sökandet efter ersättningsspelare ha gått bra för förbundet.

Landslagskonflikten mellan DBU och Spelarföreningen verkar vara långt från en lösning. Att förhandlingarna strandat gör att Danmark just nu står utan lag till veckans två matcher, träningsmatchen mot Slovakien på onsdag och Nations League-mötet med Wales på söndag.

Förbundet letar nu efter ersättningsspelare bland de som vanligtvis är en bit ifrån landslaget. Enligt Danmarks Radio, DR, har DBU skrivit ett brev till Superliga-klubbarna där man bett spelarna att meddela om de är tillgängliga. Spelarna hade fram till klockan 15.00 i dag på sig att svara. Sökandet efter spelare har även nått den danska andra- och tredjeligan.

"Jag hoppas så många som möjligt önskar att stötta landslaget, då det är avgörande vid ett eventuellt sanktionsförlopp hos Uefa att vi kan visa att DBU gjort allt i sin makt för att skicka ett så starkt lag som möjligt till kommande landskamper", skriver DBU-chefen Kim Hallberg i brevet.

Enligt Jyllandsposten ska dock Spelarföreningen också ha skickat ut ett meddelande till Superliga-spelarna, där man tvärtom ber spelarna att stötta sina landslagskollegor i strejken.

Drog tillbaka sitt "ja"

Spelarföreningen har som det verkar varit framgångsrik. Enligt Jyllandsposten har fyra spelare tidigare tackat ja, men alla har dragit tillbaka sina besked.

En av dem är 35-årige Horsensspelaren Lasse Kryger.

"I dag begick jag ett fel. Jag sade ja i en intervju om en sak jag inte hade satt mig in i och framstod egoistisk. Det var fel. Självfallet stöttar jag vårt landslag och självfallet ska vi spelare stå tillsammans vid en konflikt. Case closed" skriver spelaren på Twitter.

Om inte Danmark får ihop ett lag kan det i värsta fall enligt Uefas reglemente leda till uteslutning från EM 2020. Framför allt gäller det Nations League-mötet, som är en tävlingsmatch, även om också en utebliven träningsmatch om två dagar kan leda till disciplinära åtgärder från Uefa-håll.

Förbundet måste även hitta en tillfällig förbundskapten eftersom Åge Hareide inte kommer att stå vid sidlinjen under de kommande matcherna. Förbundet gör dock klart att Hareide inte är på semester, han är i Norge men jobbar därifrån.

- Åge Hareide och Jon Dahl Tomasson (assisterande) kommer inte att leda ett lag som de inte själva har tagit ut, säger kommunikationschefen Jakob Høyer till Ritzau.

"Obehagligt"

Tottenham-stjärnan Christian Eriksen är starkt kritisk till förbundet efter bråket.

- De går gärna ut i media och säger att vi också ska tänka på sammanhållning och solidaritet – som om vi inte brydde oss om det, säger Eriksen till Ekstrabladet och fortsätter:

- Är det inte det vi alltid gör, när vi alltid med gott humör ställer upp när DBU arrangerar saker för barn till exempel? Det är varken rimligt eller rättvist att beskylla oss för att inte tänka på andra än oss själva. Det är verkligen obehagligt att lyssna på.

Han tror heller inte att DBU kommer lyckas i sitt sökande efter ersättningsspelare.

- Jag är säker på att alla vi danska spelare är eniga om att det blir konstigt. Fotboll är en lagsport och vi förstår alla hur viktigt det är att stå samlade som ett lag, säger Eriksen.

Det är andra gången på ett år som det danska förbundet och Spelarföreningen hamnar i avtalsbråk. I fjol handlade det om damlandslaget som gick ut i strejk och Danmark tvingades lämna walkover i VM-kvalmatchen mot Sverige.