Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska journalisterna Lokman Ghorbani och Halvor Ekeland var frihetsberövade i 30 timmar i Qatar.
Norska journalisterna Lokman Ghorbani och Halvor Ekeland var frihetsberövade i 30 timmar i Qatar. Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Danska journalister avråds från VM-resa till Qatar

Journalistförbundet i Danmark avråder danska journalister från att åka till Qatar för att bevaka fotbolls-VM 2022.
Sveriges motsvarighet delar oron – men man går inte lika långt.
– Journalister kan arbeta i områden och länder som är farliga och där det inte råder pressfrihet, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Svenska Journalistförbundet.

I söndags greps de två norska NRK-journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani på en reportageresa i Qatar inför fotbolls-VM. De var frihetsberövade i omkring 30 timmar innan de släpptes.

Efter händelsen meddelade Danska Journalistförbundet att de avråder journalister från att åka till VM-värdlandet.

– Jag litar inte på Qatar, säger Allan Boye Thulstrup, vice ordförande i Danska Journalistförbundet, till branschtidningen Journalisten.

– Det betyder ingenting att Qatar lovar att journalister får jobba obehindrat, om de sedan griper dem.

Måste garantera säkerheten

Ulrika Hyllert, ordförande i Svenska Journalistförbundet, beskriver situationen som "helt oacceptabel". Men hon avråder inte från att åka till landet.

– Journalister kan arbeta i områden och länder som är farliga och där det inte råder pressfrihet. Det ställer särskilda krav på arbetsgivare och uppdragsgivare, men också på journalisterna, säger hon till Journalisten.

– Kan man inte garantera säkerheten ska man inte skicka journalister till VM i Qatar.

Hon hoppas att händelsen kan leda till att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Svenska fotbollförbundet sätter ytterligare press på Qatar om pressfrihet.

– Journalister som reser till VM i Qatar måste också kunna rapportera om landet och problem kring mästerskapen, annars förlorar de i trovärdighet, säger Ulrika Hyllert.

Orolig för källskyddet

De gripna journalisterna fråntogs sina mobiltelefoner, datorer och kameror och fick resa hem utan dem. Qatariska myndigheter meddelade senare att anledningen till gripandet var att journalisterna hade filmat på privat område utan tillåtelse.

Allan Boye Thulstrup är orolig för att myndigheter i Qatar har fått tag på materialet från utrustningen.

– Jag är rädd för att källor som är kritiska till regeringen riskerar att försvinna eller åka i fängelse, och de kommer inte att behandlas bra i fängelset, säger Allan Boye Thulstrup.

Danmark är enda nordiska land som är inkvalat till fotbolls-VM. Sverige ska spela playoff i mars nästa år.