Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Danska handbollslöner lockar

HANDBOLL: - Det är en av de viktigaste frågorna för handbollen just nu, säger Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson om den svenska spelarflykten till Danmark.

Efter SM-finalen fick Hammarbys Lukas Karlsson frågan varför han flyttar till Danmark. Hans svar var solklart:
- I Sverige är det fem siffror på lönechecken, i Danmark är det sex.
Att danskarna kan betala mer på grund av större inkomster från tv är en sak, men i kombination med skattereglerna är svenska klubbar chanslösa när den rödvita grannen börjar dra i spelarna. Danska klubbar kan bjuda över svenska på alla nivåer.

HEH, Herrelit handboll, har diskuterat frågan internt men inte alls kommit lika långt som fotbollen.
- Vi inser också att detta är en politisk fråga. Är det så att fotbollen har tagit tag i den så är vi tacksamma och hänger gärna på, säger Arne Johansson, kanslichef på HEH.

På samma linje hittar vi Stefan Albrechtson.
- Vi är för små för att driva frågan ensamma. Men vill fotbollen ha med oss i en arbetsgrupp säger vi säkert ja, menar han.
För Sävehofs klubbdirektör är frågan enbart politisk. Han menar att EU måste sätta ner foten och skapa en rättvis situation så att alla länder kan bedriva sportslig verksamhet på lika villkor.
- Danska ligan är generellt sett inte bättre än den svenska. Men även sämre danska klubbar plockar svenska spelare som därigenom blir sämre handbollsspelare. Så är det när pengarna styr, säger Johansson på HEH.

Herrhandbollen har ingen som aktivt arbetar med problemet, men frågan dyker upp på agendan titt som tätt. För damhandbollen är det än så länge inte någon politisk fråga.
- Vi har inte de problemen eftersom det inte finns några pengar i svensk damhandboll. Först måste vi skapa förutsättningar för att över huvud taget kunna betala våra spelare. Vi kan inte börja med skatteregler, vi måste först få sponsorer, säger Kicki Jälmestål, ordförande för Svensk damhandboll.

Jälmestål säger att hon fått indikationer från spelarna att de gärna stannar hemma hos familj och vänner om de ekonomiska möjligheterna skulle finnas. Då skulle också den svenska elitserien bli bättre. På damsidan är den danska ligan bättre än den svenska och spelare flyttar dit lika mycket för sin egen utvecklings skull som för lönen.
- Nu går de äldre och yngre plockas upp i a-lagen istället. Om elitserien består av till stor del juniorspelare är det inte till gagn för sporten på sikt, säger Kicki Jälmestål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.