Sanne Troelsgaard och hennes landslagskollegor i Danmark hotar med landslagsstrejk. Arkivbild.
Sanne Troelsgaard och hennes landslagskollegor i Danmark hotar med landslagsstrejk. Arkivbild.

Danska EM-tvåorna hotar med strejk

ANNONS
|

Avtalet mellan Danmarks fotbollsförbund (DBU) och damernas landslag har gått ut och förhandlingarna bröt samman tidigare i veckan.

Skälet är att spelarföreningen kräver att landslagsspelarna ska ses som anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag, vilket inte DBU går med på.

- Vi vill att de erkänner våra prestationer, att de visar att vi är värda att investera i. Det tycker vi att vi har bevisat, säger målvakten Stina Lykke till nyhetsbyrån Ritzau.

ANNONS

- Det är inte bara bättre lönemässiga förhållanden som behöver stärkas, utan också faciliteterna under landslagssamlingarna.

"Det är frustrerande"

Landslaget ska samlas på måndag inför landskampen mot Nederländerna den 15 september och VM-kvalmatchen mot Ungern fyra dagar senare. I matchen mot finalmotståndaren i EM skulle danskorna försöka att få revansch på 2–4-förlusten i Enschede tidigare i somras.

- Men utan avtal spelar vi inte den matchen, och så kommer vi inte till samlingen, säger Troelsgaard, till vardags i Rosengård, till danska TV2.

- Det är frustrerande för oss spelare. Vi kommer hem från EM och har fått hela Danmarks erkännande. Vi vill gärna spela fotboll, det är ju det som vi tränar för. Så vi hoppas att ett avtal snart är på plats.

ANNONS

Samma VM-kvalgrupp

I farozonen är inte bara vänskapsmatchen mot Nederländerna utan även VM-kvalpremiären mot Ungern den 19 september. Danmark spelar i samma grupp som Sverige, som inleder mot Kroatien samma dag.

Kommunikationschefen i DBU, Jacob Høyer, sade tidigare i veckan att omkostnaden skulle bli fem till tio gånger större för DBU än tidigare om spelarföreningen får igenom sina krav.

För två år sedan fick herrarnas landslag ett nytt landslagsavtal, men först efter lång förhandling och hot om strejk.

TT

ANNONS