Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sanne Troelsgaard och hennes danska landslagskollegor fortsätter att förhandla om bättre villkor. Arkivbild.

Dansk konflikt hotar VM-kvalet mot Sverige

Fyra dagar före VM-kvalmatchen i fotboll mellan Danmark och Sverige är konflikten mellan de danska spelarna och förbundet, DBU, långt ifrån löst. Nu antyder DBU att de ska stänga ute de uttagna spelarna.

Den danska landslagstruppen skulle ha samlats i Helsingør under måndagen, men spelarna uteblev sedan förhandlingarna om ett nytt avtal mellan förbundet och spelarföreningen i söndags återigen strandat.

DBU:s elitchef Kim Hallberg antyder nu att förbundet kan stänga ute de uttagna spelarna för att de nobbade träningen.

"Det är djupt beklagligt och en mycket problematisk situation när spelarna inte kommer till träning och förberedelse inför en viktig match mot Sverige. Vi ska möta ett av de starkaste damlandslagen i världen och vi behöver alla dagar och träningar till att förbereda oss på bästa möjliga sätt".

"Valt att inte ställa upp"

"Men när spelarna meddelar att de inte kommer utan ett nytt avtal så har de samtidigt valt att inte ställa upp i matchen", säger Hallberg enligt ett pressmeddelande som Ritzau refererar till.

Om det innebär att spelarna blir utestängda från matchen på Gamla Ullevi på fredag är oklart. Företrädare för DBU har ännu inte varit tillgängliga för pressen.

Enligt Ekstrabladet kommer spelarna att träna på egen hand i Köpenhamn tills dess att ett kollektivavtal är underskrivet, men DBU uppger att inga förhandlingar kommer att ske så nära inpå matchen.

Halv miljon skiljer

Enligt Rosengårds anfallare Sanne Troelsgaard skiljer nära en halv miljon danska kronor per år, motsvarande lite mer än 600 000 svenska kronor, mellan parterna.

- Vi behöver ett lyft i vår ekonomi. Det tror jag att alla vet. Nu är det DBU som måste ta ansvar, säger Troelsgaard.

Nye förbundskaptenen Søren Randa-Boldt är besviken över konflikten. Sedan han tillträdde för två månader sedan har han bara haft en halvtimmes träning med laget. I förra månaden uteblev landslagsspelarna från en samling inför VM-kvalet mot Ungern, men kom till själva matchen.

- Jag hade hoppats att jag skulle vara fotbollstränare och inte cirkusartist. Jag har inte pratat med spelarna. Ingen har skrivit eller ringt till mig eller något sånt. Det är lite märkligt. Jag tycker att man ska meddela återbud om man inte kommer till något, säger han.

Om Danmark inte spelar matchen mot Sverige riskerar laget att bli diskat kvalet.