Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Toft och Mikkel Hansen, färska världsmästare i handboll efter 31–22 i finalen.

Danmark firade efterlängtat VM-guld

Kronprinsen Frederik och kronprinsessan Mary tog med sig barnen på handboll. Då bjöd de danska handbollsherrarna på en kunglig uppvisning i VM-finalen mot ett chanslöst Norge. 31–22 var en defilering fram till det historiska VM-guldet.

Anförda av superstjärnan Mikkel Hansen, utsedd till turneringens mest värdefulle spelare, gjorde danskarna som danskarna gjort mest hela tiden under de senaste veckorna.

De körde över, spelade ut sina motståndare – med ett leende på läpparna.

När det kom till finalen i Herning hade Norge inte en chans. Redan i halvtid ledde Danmark med sju bollar, 18–11, och matchen om guldet var över. Ett rött och vitt hav av lyckliga åskådare levde med i varje situation och firade saligt guldet – landets första – när slutsignalen gick.

Sugen på öl

Tio matcher gav tio segrar och efter tre VM-silver tog förbundskaptenen Nikolaj Jacobsens landslag äntligen det så eftertraktade herrguldet.

– Alla möjliga känslor far runt i kroppen. Ena stunden vill jag bara gråta, nästa stund är jag megastolt. Nu har jag bara lust att dricka en riktigt stor fatöl, sade Jacobsen till danska TV2.

Det blev nog en och annan den här guldrusiga och historiska kvällen.

Mikkel Hansen har varit turneringens mest framträdande spelare. I finalen bidrog han med sju mål. Nu kan Paris SG-stjärnan lägga VM-guldet 2019 till EM-guldet 2012 och OS-segern 2016 – och det efter att tidigare ha förlorat två VM-finaler (2011 och 2013).

Perfekt historia

Hansen tyckte själv att det var något av en saga som blev sann:

– Det kunde inte ha skrivits mycket bättre. Det här är något man drömmer om som ung att få spela VM på hemmaplan. 2013 fick vi en ordentlig lektion i finalen, men genom hela den här turneringen har vi haft ett mentalt och taktiskt övertag och kunnat lägga in en växel till när det behövts, sade Hansen till danska TV2.

För Norge var det andra raka finalförlusten i VM.

Frankrike tog bronset efter en rysare mot Tyskland. Fransmännen vann med uddamålet, 26–25.