Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Daniel Ståhl världsmästare för första gången

Daniel Ståhl är världsmästare för första gången i karriären. 67,59 räckte i en diskusfinal som innebar första svenska VM-guldet i diskus.
– Det här är en stor dag för mig. Jag är väldigt stolt, säger han.

Det har inte varit några tvivel inför världsmästerskapen i Doha. Sveriges största guldhopp Daniel Ståhls form har varit minst sagt betryggande.

Eller vad sägs om 71,86, ett nytt svenskt rekord och det fjärde längsta kastet genom tiderna? Det var nämligen vad 27-årigen bjöd på under tävlingen Bottnarydskastet i slutet av juni i år.

Väl i Doha behövde han dessutom bara två kast under lördagens kval för att säkra en finalplats. Det första kastet, som var över 70 meter, blev inte godkänt då han trampade över efter kastet. Strax därefter klarade Spårvägenkastaren dock kvalgränsen på 65.50 med över två meters marginal.

Inledningen i finalen var något trevande. Trots detta hade svensken ledningen på längden 67.59 efter första halvan.

– Daniel är lite för stark, han lyfter upp diskusen lite för mycket i mitten av ringen. Han måste hålla den lite längre ner så han får bättre linje i kastningen. Han kastar hyfsat långt ändå, men han kastar ganska illa än så länge, sa Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson till SVT efter det tredje kastet.

Tog guld efter rysare

Men Ståhl lyckades inte få ut sin fulla potential under finalen, men detta till trots så blev det till slut en guldmedalj. Varken jamaicanen Fedrick Dacre (silver) eller österrikaren Lukas Weisshaidinger lyckades nämligen bräcka hans tredje kast.

– Det här är legendariskt för Sverige. Vi har aldrig tagit guld i diskus tidigare. Det är en stor dag för mig. Jag är väldigt stolt. Det är underbart. Det var fantastiskt det här.

Han fortsätter:

– Jag hade två mål. Att mig till final och att ta guld. Det var inget annat. Jag har verkligen krigat för det här.

Därmed tog han revansch efter VM i London 2017, där han fick nöja sig med ett silver, och säkrade första svenska VM-guldet sedan Abeba Aregawi 2013.

– Det är en fantastisk känsla. Det är mycket som kommer i min kropp. Jag har tränat stenhårt hela året och tävlat och rest mycket. Jag har vunnit Diamond League och nu VM. Det är fantastiskt, säger han.

Tränaren vågade inte titta

Efter segern kom hans första möte med tränaren Hafsteinsson upp på näthinnan.

– Min coach sa för åtta-nio år att om jag tränade med honom så skulle jag bli världsmästare. Nu har jag uppfyllt det.

Den andre svensken i finalen, Simon Pettersson, fick nöja sig med en niondeplats och längden 63,72. Han slog dock regerande världsmästaren Andrius Gudzius från Litauen som slutade tolva på 61.55.

Tränare Vesteinn Hafsteinsson var själv så nervös att han gömde sig i korridorerna på arenan under sista kastet.

– Jag hade inte nerverna. Jag ville att han skulle vinna så mycket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.