Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Ståhl jublar efter OS-guldet i Tokyo. Bild: JOEL MARKLUND
Daniel Ståhl jublar efter OS-guldet i Tokyo. Bild: JOEL MARKLUND

Daniel Ståhl lyrisk efter guldet

Efter att ha misslyckats i OS i Rio 2016 fick Daniel Ståhl äntligen sitt efterlängtade OS-guld.
Med 68.90 vann svensken ohotat diskustävlingen i Tokyo.
– Det är helt underbart, det är en underbar känsla att vara olympisk mästare, säger Ståhl efter guldet.

Det var en segerrusig och stolt Daniel Ståhl som mötte pressen efter att han tagit Sveriges första OS-guld under de olympiska spelen i Tokyo.

– Jag är extremt stolt. Stolt att vara svensk. Stolt över mig själv och allt hårt arbete jag har gjort under tio års tid. Coach kom fram till mig som 18-åring och sa ”Följer du mig så blir du bäst i världen 2020 på OS eller vinner VM-guld 2019”.

–Det kommer vara tufft, men du kommer ha kul på vägen om du tror på det. Jag har gjort det nu, och det har inte varit några lätta tre dygn kan jag säga er.

Daniel Ståhl har känt en stor press på sig själv inför diskusfinalen och att ta sitt efterlängtade OS-guld.

– Det är så för alla, om du tittar på alla legenderna, Björn Borg och Mondo Duplantis och Sara Sjöström så har de också upplevt det jag har gjort nu. Så det gäller bara att ha starkt pannben, som jag sa på presskonferensen igår (fredag) och sen var det bara att ösa.

– Och det är helt underbart, det är en underbar känsla att vara olympisk mästare.

Var kommer pannbenet ifrån?

– Nej, men det är ett helt team runt hela mig som har stöttat mig. Så rådgivning av dem i många år och jag har lärt mig av det i många år. Så det är inte bara att jag går in där och kastar långt utan det är helt team Ståhl. Sen alla mina vänner där hemma och släkten som har stöttat.

Daniel Ståhl hyllar även sin, och silvermedaljören Simon Petterssons tränare Vesteinn Hafsteinsson för att han lyckats uppnå sina drömmars mål.

– Det är ju gubben som står där, Vesteinn Hafsteinsson, han har ju lärt upp mig sedan jag började. Jag har följt det han har gjort och nu står jag här idag.

”Blod, svett och tårar”

Att få dela glädjen med Simon Petterson och vara två svenskar på pallen under morgondagens prisceremoni är även det något som gör upplevelsen än roligare och starkare.

– Jag stod där och bara asgarvade, det var ju helt klockrent. Simpa vettu, lillebror i träningsgruppen. Jag kom ihåg när han kom där 2013 till Växjö till min första lägenhet. Rätt ung kille, så tänkte jag att ska jag träna med honom i samma träningsgrupp?

Ståhl fortsätter:

– Men Vesteinn (Hafsteinsson) sa ”Han kommer kasta 70 i framtiden”. Och ni ser ju, han har ju kastat 69,48. Jag sa till honom i höstas, jag tror du kan ta medalj på OS om du tror på det. Vi har haft kul på alla läger och sånt där, blod svett och tårar. Jag är oerhört stolt. Vi ska stå och sjunga nationalsången imorgon – finns inget bättre på ett OS.

Hur har du känt av stödet det senaste året?

–Helt underbart. Svensk diskus är ju en nationalgren just nu. Det är inte bara vi som tävlar just nu. Det är kul, det är klockrent.

LÄS MER: Sverige tar guld och silver i historisk OS-final

LÄS MER: Den oväntade silverhjälten – Simon Pettersson

LÄS MER: Sagan om sönerna som kastade bort viruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.