Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Efter förlusten mot Japan står det klart att Damkronorna gör sitt sämsta OS hittills.

Damkronornas sämsta OS-resultat

För fyra år sedan pratade Leif Boork om guld i OS 2018 – verkligheten blir en helt annan. Efter förlusten mot Japan, 1–2 efter förlängning, står det klart att Damkronorna gör sitt sämsta OS-resultat i historien. I sista matchen mot Korea slåss laget för att undvika en jumboplats.

Det är klart att det är en jättebesvikelse, det är inget snack om det. Jag tror jag sade det före OS att vi kan ta medalj och vi kan komma sexa. Nu kan vi som bäst bli sjua. Det är så jämnt mellan lagen i den här korta serien, sade Boork.

Sverige blev femma i damernas första OS-turnering i Nagano 1998. Därefter har laget nått semifinal i varenda turnering.

Damkronornas ras ned i källaren kommer förmodligen också att ge effekt på världsrankingen. Sverige var femma före OS, men nu kan Schweiz, som spelar match om 5-6:e plats mot Japan, gå om.

LÄS OCKSÅ: Leif Boork är redo för en sista strid

Damkronorna möter Korea i match om 7-8:e plats.

VM kommer till nästa år i Finland att utökas med två lag. Det är inte fastslaget hur grupperna ska delas in. Om det Internationella ishockeyförbundet IIHF beslutar att behålla upplägget med en seedad toppgrupp riskerar Sverige att hamna utanför den, trots utökningen.

Beslutet om vad som ska gälla vid nästa års VM väntas ta i samband med kongressen i maj under herr-VM i Danmark, enligt Svenska ishockeyförbundets landslagschef Olof Östblom.

Lagkaptenen Emilia Ramboldt var besviken efter matchen där Damkronorna föll i förlängning sedan Ayaka Toko skjutit segermålet.

- Det känns inte som vi kommer ut och vill vara där ute. Att vi redan hade gett upp hoppet efter gårdagens match (kvartsfinalförlusten mot Finland).

Lisa Johansson gjorde det svenska målet i ordinarie tid.