Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg ligger lågt men drömmer högt inför OS. Arkivbild.
Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg ligger lågt men drömmer högt inför OS. Arkivbild. Bild: Mats Andersson/TT

Damkronorna slår ur underläge: "Vågar drömma högt"

En målsättning om OS-guld för fyra år sedan slutade med ett ordentligt magplask. Nu väljer Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg en försiktig framtoning inför spelen i Peking och pratar om kvartsfinal.
– Svenska landslag som slår ur underläge är ganska bra historiskt sett, säger han.

ANNONS
|

Leif Boork slog på stora trumman i god tid före OS 2018 och satte guld som målsättning. Det slutade med tidernas sämsta OS-resultat för Damkronorna med en sjundeplats.

Efter det har en generationsväxling skett och 13 av de 23 uttagna spelarna är OS-debutanter. Dessutom gör tränarstaben mästerskapsdebut.

De mest rutinerade är målvakten Sara Grahn, Luleå, och Emma Nordin, KRS Vanke Rays, som spelar OS för fjärde gången.

Ulf Lundberg har valt att plocka ut en nästan snarlik trupp med den som tog Sverige till OS. Efter degraderingen ur A-VM 2019 var Damkronorna tvingat att kvala in till OS. Efter tre raka segrar över Slovakien, Sydkorea och Frankrike i Luleå i november är Damkronorna tillbaka på den stora scenen.

ANNONS

"Gräver där vi står"

Då saknades rutinerade backen Emmy Alasalmi, AIK, på grund av skada. Nu är hon tillbaka på bekostnad av Linnéa Andersson, HV71.

– Jag ser att vi har nytta av samspeltheten. Man har alltid ett begränsat antal dagar när man samlas, säger Lundberg.

Sverige spelar i grupp B i OS och behöver bli bland de tre bästa för att nå kvartsfinal. Det är målsättningen – men drömmarna stannar inte där.

– Vi ska inte sätta något tak, drömmarna ska finnas där. Vi vågar drömma högt, men vi gräver där vi står. Vi ser det jobb vi måste göra, säger han.

Sverige har vunnit 14 av 16 landskamper inför OS, bland annat en 5–4-seger över Schweiz som spelade bronsmatch i VM i augusti. Men laget har också förlorat mot Schweiz, 0–5.

– Det är inte så mycket som skiljer, men det krävs att alla är på topp när vi möter den här typen av nationer, säger Lundberg.

Lär av varandra

Förbundskaptenen tillträdde 2020 och får först nu, på grund av coronapandemin, göra sitt första mästerskap.

– Jag och Andreas (Spångberg, assisterande tränare) har gjort stora turneringar med andra landslag förut. Sedan har vi förbundskaptensträffar på förbundet där vi träffar alla landslag och utbyter erfarenheter. Jag och "Garpen" (Johan Garpenlöv, Tre Kronors förbundskapten) har tät kontakt. Det är viktigt för att lära av varandra, säger han.

ANNONS

Lundberg har också tagit ut en stor reservtrupp om det blir positiva covidtest inför avresan och spelare måste ersättas. Vilka som ingår där är inte offentliggjort.

Damkronorna samlas till ett läger den 23 januari och åker till OS fyra dagar senare.

Fakta: Damkronornas OS-trupp

Målvakter: Sara Grahn, Luleå, Emma Söderberg, University of Minnesota-Duluth, Ida Boman, Djurgården.

Backar: Emmy Alasalmi, AIK, Anna Kjellbin, Luleå, Johanna Fällman, do, Linnea Hedin, AIK, Ebba Berglund, HV71, Jessica Adolfsson, Linköping, Mina Waxin, Brynäs, Maja Nylén-Persson, do.

Forwards: Josefin Bouveng, Brynäs, Emma Murén, do, Lisa Johansson, AIK, Linnea Johansson, Linköping, Sofie Lundin, Djurgården, Sara Hjalmarsson, Providence College, Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71, Lina Ljungblom, Modo, Hanna Olsson, HV71, Emma Nordin, KRS Vanke Rays, Michelle Löwenhielm, SDE, Olivia Carlsson, Modo.

Fakta: Så avgörs OS-turneringen

OS-turneringen för damer avgörs med tio lag, de fem högst rankade lagen spelar i grupp A (USA, Kanada, Finland, ryska laget och Schweiz) där alla går vidare till kvartsfinal. Från grupp B (Japan, Tjeckien, Sverige, Danmark, Kina) avancerar de tre främsta lagen.

Sveriges gruppspelsmatcher:

3 februari: Sverige–Japan (9.40 svensk tid).

5 februari: Tjeckien (9.40).

7 februari: Kina (14.10).

8 februari: Danmark (14.10).

Kvartsfinalerna spelas den 11 och 12 februari, semifinalerna den 14:e, bronsmatch den 16:e och finalen den 17 februari.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS