Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ylva Martinsen. Arkivbild.

Damkronorna jagar offensiv spets

Tre segrar på elva matcher. Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen har inte direkt fått någon flygande start på sitt nya jobb.

Den här veckan spelar Damkronorna slutspelet i Euro Hockey Tour i ryska Dmitrov, norr om Moskva. Det är sista turneringen före VM i finländska Esbo 4-14 april.

Martinsen tog över efter Leif Boork inför denna säsong och kom inte direkt till ett dukat bord. Sjundeplatsen i Pyeongchang för ett år sedan var Sveriges sämsta OS-resultat i historien.

Martinsen, som i fjol förde juniorlandslaget till ett historiskt VM-silver, har under säsongen testat sammanlagt 36 spelare. Spelmässigt tycker hon att försvarsspelet har satt sig, men att mycket återstår i anfallsspelet.

- Det är i spelet med puck som den stora utmaningen ligger. Vi behöver höja den ribban. Tittar man på den grupp vi spelar i VM och där det handlar om att komma topp tre så blir spelet med puck avgörande. Att vi skapar målchanser och gör mål. Där ska vi utmana spelarna att jobba med det under den här turneringen, säger hon.

Rostig Olsson

Damkronorna spelar i en grupp tillsammans med de sämre rankade lagen i VM. I turneringen i Ryssland väntar hemmanationen och Schweiz i gruppspelet, båda lagen spelar i VM-gruppen med de bäst rankade lagen.

En nyckel i offensiven är Hanna Olsson som är Damkronornas bästa målskytt och poängplockare under säsongen med sju mål och tio poäng på elva matcher.

Olsson bröt under uppmärksammade former sitt kontrakt med Djurgården i januari och har inte spelat en tävlingsmatch på den här sidan nyår.

Men förbundskaptenen har gjort klart att Hanna Olsson, även om hon inte skulle spela några klubblagsmatcher fram till VM, är given.

Får hjälp

Damkronorna har drabbats av ett par tunga återbud på forwardssidan inför turneringen då veteranen Pernilla Winberg (hjärnskakning) och stjärnskottet Lina Ljungblom tvingats tacka nej.

Ylva Martinsen var själv ett osäkert kort då hon och hustrun Helene förra helgen fick sitt andra barn, men hon finns på plats efter att ha anlänt en dag senare än laget.

- Vi har löst det med släkt och vänner som får det att gå ihop, säger hon.