Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Balkander: Damfotbollens huvudstad – och vi har bara sett början

Jag vill undvika att gå i några marknadsförares fotspår – det är ingen hemlighet att damfotbollen har en stark ställning i Göteborg – men tillfället är väl valt att vinna ytterligare mark. Damfotbollens huvudstad? Lätt. Dessutom har vi bara sett början.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

När stadens herrklubblag redan förbereder sig för nästa säsong och herrlandslaget håller till i Solna riktas strålkastarljuset mot damerna, både på klubb- och landslagsnivå.

Det finns fakta i fallet, för er som fortfarande tvivlar. Det är i Göteborg det händer.

* VM i Frankrike var en publik- och spelmässig succé. Efter tisdagens storseger mot Slovakien stormar Peter Gerhardssons landslag mot ett nytt mästerskap, EM 2021. Den svenska truppen består i nuläget av fyra spelare från Göteborg FC (Zigiotti Olme, Falk, Roddar, Blomqvist) – trots att två spelare nyligen lämnade återbud (Rubensson och Hammarlund). Ingen klubb har fler svenska landslagsspelare.

* Publikintresset på Nationalarenan Gamla Ullevi. Snittet för damlandslagets landskamper har successivt ökat till att de senaste åren ha stabiliserat sig mellan 8 000 och 10 000. Det är en dubblering från tiden innan Gamla Ullevi. Nu kom 9 748. En riktigt bra siffra i den kyliga oktoberkvällen.

Ingen annan har ett högre ställt mål

* När sommarens VM-brons skulle firas var platsen Göteborg. 25 000 kom till Götaplatsen, förstås en del semesterfirare från övriga Sverige, men de flesta från Göteborg. Kärleken är ömsesidig.

* Säsongen 2019/2020 försvann Sveriges båda Champions League-representanter redan i sextondelsfinal. Det har inte hänt sedan turneringens format gjordes om för sju år sedan. Nästa säsong är Sverige redan klart för final. Den spelas, med eller utan svenskt inslag, på Gamla Ullevi och blir den första på svensk mark någonsin.

* Ingen annan svensk klubb har en högre ställd målsättning än Göteborg FC som just nu rustar för att redan nästa år försöka vinna hela Champions League. En målsättning som har betydelse när kontakter etableras inför kommande värvningar.

* Och i närområdet förbereder både Öis, Häcken, IFK Göteborg, Kungsbacka och Alingsås fortsatta och framtida satsningar på damlagen.

Det är i Göteborg det sker och jag är övertygad om att satsningarna kommer betala sig. Damfotbollen är på frammarsch i hela Europa och landslaget går en ljus framtid till mötes.

Låt det bli en fortsättning på det

7-0 är den största segern på Gamla Ullevi sedan 2010, vänskapsmatcher inräknade.

En spelare var inblandad i sex av sju svenska mål. Kosovare Asllani gjorde själv 1-0, assisterade till tre mål och låg bakom ytterligare två.

Jag undrar om vi har sett en svensk landslagsspelare dominera på ett liknande sätt, Lotta Schelin och herrlandslagets Zlatan Ibrahimovic inkluderade.

Vi som bor i Göteborg och dess närhet ska vara glada att damlandslaget spelar sina matcher här.

Låt det bli en fortsättning.

Plus:

Kosovare Asllani. Hon är så skicklig och fokuserad i allt hon tar sig för. Passningsspelet, spelförståelsen, rörelsemönstret och arbetsinsatsen. Hatten av. Verkligen. Dessutom gjorde Julia Zigiotti Olme sin kanske bästa landskamp på mittfältet. Kul det med.

Minus:

Jag tyckte till slut lite synd av den slovakiska målvakten, som började med att boxa in 0-1 i eget mål och sedan hade svårt att få till några riktiga räddningar. Jaja, det kommer nya matcher.