Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Dahlkvist i duell med Kosovare Asllani under landslagets träning på Gamla Ullevi.

Dahlkvist sänker gärna USA igen

Hope Solo gick åt ena hållet. Lisa Dahlkvist sköt kyligt åt det andra. Och plötsligt var Sverige i OS-semifinal i stället för förhandsfavoriten USA.

USA hade vunnit två raka OS-guld. Men efter en taktisk triumf och ett straffdrama var det Sverige som gick vidare från OS-mötet i Rio de Janeiro förra sommaren.

Det stod 1–1 efter full tid och förlängning. Straffar väntade.

Och efter det att Hedvig Lindahl bäddat med starkt målvaktsspel hamnade avgörandet hos Lisa Dahlkvist. Med en kylig straff – en bedrift hon sedan dessutom upprepade i semifinalen mot Brasilien – tog sig Sverige mot förhandstipsen vidare från rysaren.

- Det är bra känslor så klart när man tänker på det. Som vi genomför matchen hela laget, krigar och gör en väldigt bra match, säger Lisa Dahlkvist.

- Och så straffsituationen. Den energin vi har som lag och när man tittar på USA och hur dålig energi de har, så känns det väldigt bra.

Tufft motstånd

På torsdagskvällen möts lagen igen, på Gamla Ullevi i Göteborg. Det blir en bra värdemätare inför EM-sommaren. Inte minst eftersom Sverige redan i premiären får möta Tyskland – en repris av OS-finalen.

- Det blir alltid bra matcher mot USA, väldigt tufft. Och de vill ju säkert slå oss, säger Dahlkvist.

- Det är superbra med ett så tufft motstånd när vi har en sådan premiärmatch i EM.

Matchen mot USA är en av de sista chanserna att spela ihop laget inför sommarens mästerskap. I nästa vecka väntar en landskamp mot Skottland i Växjö, sedan har Sverige bara en match i början av juli kvar innan det bär av mot Nederländerna.

Inget underläge

Det svenska OS-silvret har givit mersmak inför EM. Men det gäller att ta framgångssagan i Rio de Janeiro på rätt sätt, konstaterar Lisa Dahlkvist. Sverige är rankat som tredje bästa europeiska lag efter Tyskland, Frankrike och England, men kan inte räkna med några enkla matcher mot de två andra lagen i gruppen: Italien och Ryssland.

- Vi kan inte luta oss tillbaka och tänka att vi har en OS-medalj och att det kommer att gå hur bra som helst i EM. Utan det krävs dubbelt så mycket jobb nästan för att ta sig dit, säger Örebromittfältaren.

- Nu är det många som tittat på oss och vet hur vi kan spela, så det gäller att göra det ännu bättre än förra sommaren.

TT: Det går inte att slå ur underläge längre, menar du?

- Nej, så är det absolut. Men sedan vet vi också att vi kan, just när det hettar till. Det är de situationerna som ofta avgör vilket lag som går vidare, vilka som klarar av de pressade situationerna när man måste vinna.