Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Dahlkvist har haft en tuff vår i klubblaget Örebro.

Dahlkvist öppnar för ny utlandsflytt

Den tuffa våren i Kif Örebro har fått Lisa Dahlkvist att fundera över framtiden. En bättre fotbollsmiljö lockar – samtidigt som hon vill inte vill överge hemmaklubben.

Inledningen av den allsvenska säsongen har varit en rejäl missräkning för Kif Örebro, som tillsammans med lika etablerade Göteborgs FC efter elva omgångar ligger under nedflyttningsstrecket.

Avståndet till klubbarna på säker mark är förvisso bara en poäng för Örebro, men läget är ändå minst sagt prekärt.

- Vi har ju ändå så pass bra trupp att vi borde ligga högre. Sedan har vi haft lite oflyt och när det går dåligt är det svårt när man har lite oerfarna spelare. Det är alltid svårt när man bygger ett lag, att veta vad man kommer stöta på för motgångar, säger Lisa Dahlkvist, som med sina 130 landskamper är den som fått stå för mycket av rutinen i motgången.

Skönare miljö

- Det har varit väldigt svårt. Jag har fått ta mycket större ansvar för laget, att hantera allas känslor och stötta upp under matcher. Det har blivit lite att jag har fått hålla tillbaka mig själv och kanske inte kunnat slå alla passningar rätt för man har styrt en massa andra och jobbat på det sättet. Men det är klart att det finns utveckling i det också.

Miljöombytet som landslaget och EM-uppladdningen i Nederländerna innebär är välkommet för Dahlkvist, som med största sannolikhet finns med i startelvan i EM-premiären mot Tyskland på måndag.

- Det känns ju skönt att komma hit och känna att man kan fokusera på sig själv. Det är ju de bästa spelarna i Sverige som är här så det är klart det är skillnad. Det är väldigt kul och inspirerande.

Kontraktet med Örebro sträcker sig året ut. Men Dahlkvist kan tänka sig att flytta tidigare om rätt anbud kommer.

- Det är klart att det blir en speciell situation när man ligger längst ner och vet inte om det kommer vara så när säsongen är slut också. Man måste ju tänka på sin egen utveckling och sin egen situation. Det känns alltid jobbigt att lämna någon i sticket. Det är inte något jag vill göra heller.

Kan lämna Sverige

Hittills har det blivit två svängar utomlands för mittfältaren. Första gången var i norska Avaldsnes, dit hon gick efter att Tyresö gick i konkurs 2014. Sedan blev det ett skadefyllt halvår i Örebro, där Dahlkvist också inledde sin elitkarriär, innan hon gick till Frankrike och Paris Saint-Germain.

Det är just vetskapen om att hon skulle lämna hemmaklubben som gör flyttankarna extra svåra.

- Lite så är det, man vill vara en lojal spelare mot sin klubb. De har ju ändå tagit tillbaka mig två gånger. Man vill ju göra det schysst.

TT: Skulle du vilja utomlands igen?

- Kanske. Det är inte något som jag är främmande för.

- Det har fortfarande varit utvecklande i Örebro. Men sedan är det svårt att se hur länge man kan ha det så här. Man behöver också ha en hög nivå och känna att alla fortfarande vill sträva framåt och inte bara ger upp.