Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Dahlkvist tycker inte att Eskilstuna känns som ett bottenlag. Arkivbild.

Dahlkvist äntligen smärtfri: Nu börjar jobbet

När smärtorna i hälen blev värre förlorade Lisa Dahlkvist i fjol sin landslagsplats. En operation och en lyckad rehabilitering senare kan Eskilstuna-mittfältaren känna glädje när hon snörar på sig fotbollsskorna – och återigen väcka den blågula drömmen.

En utväxt i hälen började störa Lisa Dahlkvist redan 2010. Hon har länge varit tvungen att spela med smärtlindring och undrar själv hur hon orkat alla år. Förra året nådde hon sin smärtgräns och bestämde sig för att operera hälen.

Kanske borde hon ha gjort det tidigare, men samtidigt – trots att Lisa Dahlkvist är 31 år så har hon mycket kvar att ge.

- När man börjar bli så här till åren så funderar man ju "tycker jag verkligen att det är roligt?", men jag tycker ju att det är så roligt. Jag känner mig ju som 25, säger Dahlkvist.

VM en morot

Rehabträningen under våren gick bra, men suget efter att spela match direkt när allsvenskan startade gjorde att det tog lite längre tid att komma tillbaka och bli helt smärtfri.

Det är hon först nu efter sommaruppehållet – och hon utstrålar lättnad när hon pratar om det.

- Nu kan jag ju springa igen, innan har jag inte kunnat det om jag jämför med nu. Jag har sprungit med vänsterbenet. Nu vill jag springa, jag vill hoppa – och slipper känna "gud, vad ont det gör" – och försöka tänka bort det. Jag känner bara "gud, vad kul det är att spela fotboll".

Chocken från landslagspetningen i fjol har lagt sig och kvar finns varken stress eller press. Men målet om att ta tillbaka platsen finns där – nu kanske ännu tydligare. VM i Frankrike nästa år är ingen dålig morot för mittfältaren.

- Nu när jag känner att jag är tillbaka så är det klart att nu börjar ju det riktiga jobbet. Nu går det inte att skylla på något. Sen om jag inte skulle bli uttagen under min tid så får det väl vara så, men jag vill känna att jag gjort allt och gett mig chansen.

"Inte bottenlag"

Valet att gå till Eskilstuna var bland annat för att ge sig själv bättre möjligheter att nå landslaget när Örebro åkte ur allsvenskan. Nu krigar hon återigen på i ett lag i den nedre halvan, som faktiskt varit riktigt illa ute i år. Ett par segrar de senaste omgångarna gör att Eskilstuna åtminstone tillfälligt ser ut att ha vänt trenden. Och Lisa Dahlkvist ser det inte som att hon bytt till ett nytt bottengäng.

- Det speglar inte den miljön vi har, inte de träningar vi har och den fart vi har. Det känns fortfarande som ett väldigt bra val att det blev Eskilstuna.

Känslan hon har, att Eskilstuna är bättre än vad tabellen visar, kompletteras med faktaunderlag när tränaren Magnus "Munken" Karlsson kommer fram till bordet med en egenritad tabell där han tagit bort de tre första omgångarna. Eskilstuna är då bara fyra poäng bakom Rosengård som är tvåa.

- Givet den här tabellen ser man att vi rör oss åt rätt håll. Att det finns en faktabaserad del i Lisas känsla, säger "Munken".

Vill ha revansch

Men likväl finns verkligheten och mardrömsinledningen på säsongen kvar. Eskilstuna drabbades av många tunga skador på försvarare och hamnade i en negativ spiral som slutade med att klubben sparkade Jonas Björkgren och anställde Magnus Karlsson i stället.

Laget är kvar i den nedre halvan i tabellen, bara fyra poäng före LB07 på nedflyttningsplats. I den tunga starten finns bland annat en svidande 0–9-förlust mot Rosengård och på torsdagen möts lagen igen. Dahlkvist är minst sagt sugen på revansch.

- Det är klart man är. Det blev ju väldigt konstigt där nere. Samtidigt är det är nåt helt nytt de får möta. Det ska bli väldigt kul att möta dem och få det svart på vitt att vi inte är det resultatet som var sist.