Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Dahlin stortrivs med sin sommar i Sverige efter första säsongen i NHL.
Rasmus Dahlin stortrivs med sin sommar i Sverige efter första säsongen i NHL. "Jag har fått exakt det jag ville, att komma tillbaka till familj och vänner", säger den 19-årige supertalangen från Lidköping. Både kebabtallrikar och nya intresset padel har hunnits med. Bild: Thomas Johansson

Dahlins NHL-uppladdning: kebab och padel

En 19-årig västgötsk supertalang är hemma efter sin första säsong i NHL. Rasmus Dahlin har ägnat sommaren åt bad, glass, kompisar, isträning – och padel.
NHL visade sig vara så bra som han trodde. Fast med ofattbart många matcher. Och en sak fattas där borta: kebabtallriken.

Rasmus Dahlin valdes först av alla talanger i NHL:s draft förra sommaren. Han hade gjort succé med Frölunda i SHL, och kom till NHL-klubben Buffalo Sabres med enorma förväntningar på sig.

Det gick bra. Rasmus Dahlin spelade varje match för Buffalo, och gjorde 44 poäng på 82 grundseriematcher. Tonåringen hyllades för moget spel trots sin 19-åriga ungdom.

Dahlin fick också äran att vara en av tre kandidater till titeln som årets nykomling i NHL, men fick stå tillbaka för den två år äldre landsmannen Elias Pettersson i Vancouver.

-Jag är jättenöjd med min första säsong i NHL. Jag hade höga förväntningar på ligan, och de visade sig vara på riktigt, liksom, säger Rasmus Dahlin.

-De bästa spelarna är så in i … riktigt bra. Det kan vara lite klurigt att möta de bästa, säger den unge backen från Lidköping lugnt.

Lärt sig mycket

Han tycker själv att han utvecklades mycket under sitt första år i Nordamerika, när självförtroendet infann sig.

-Jag kom till de första matcherna och var lite nervös och gjorde inte så mycket. Ju längre säsongen gick, så blev jag mera bekväm. Kunde hålla i pucken lite mer, och göra nån gubbe lite då och då.

Den största utmaningen var det täta spelschemat.

-Jag kände ju till antalet matcher, men hade väl inte riktigt förstått hur många det var, säger Rasmus Dahlin.

I Sverige kunde han lägga sig någon timme senare ibland, när det var flera dagar till nästa match.

Varje timme viktig

Men när NHL spelar sina 82 omgångar i grundserien är det ofta match varannan dag, och resor över en hel kontinent.

-Sömnen är viktig, på timmen. Och vad man än stoppar i sig att äta är viktigt. Det är lite skillnad.

Dahlin har dock en svensk favoriträtt som inte går att få i Buffalo: kebabtallrik med nötkött och breda, lite fylliga pommes frites.

TT: Om det hade funnits i Buffalo, hade du fått äta den då?

-Jag får äta vad jag vill, svarar Dahlin snabbt.

-Men jag vet inte om det hade varit så lämpligt, tillägger han.

Vi träffar Rasmus Dahlin strax före ett träningspass i Frölundaborg med svenska NHL-spelare, bland dem målvakten Henrik Lundqvist. Som vanligt imponerar 19-åringen med sin fina skridskoåkning.

-Den är jätteviktig. Att vara mobil ute på isen och kunna ta sig ur trånga situationer med fötterna, det är väldigt viktigt och en stor del av mitt spel, säger Dahlin.

-Jag åkte väldigt mycket skridskor som liten. Ibland hade jag nästan skridskor mer än skor.

Men för att bli en ännu bättre spelare behöver Dahlin också fortsätta träna hårt i gymmet.

-Jag ska komma tillbaka större och starkare. Det ger ett bättre skott, och bättre tryck i allt egentligen.

Ny tränare i Buffalo

Säsongen 2017–2018 var Buffalo ett av NHL:s allra sämsta lag. Det var därför de fick välja så tidigt i draften förra sommaren.

Under det senaste spelåret var Buffalo ett tag mycket bättre än så. Men vid säsongens slut fanns laget på nytt i den nedre regionen av NHL:s östra tabell.

-Vi var väldigt besvikna mot slutet. Vi låg etta i NHL, men rasade. Det märktes att laget var tunt, ungt och inte orkade med, säger Rasmus Dahlin.

Nu tar Buffalo nya tag inför nästa säsong. Ny tränare är rutinerade Ralph Krueger, som återvänder till ishockeyn – efter några år som ordförande i den engelska fotbollsklubben Southampton.

-Det känns som att vi har något bra på gång, säger Rasmus Dahlin.

I Buffalos lag finns också målvakten Linus Ullmark, Johan Larsson samt Marcus Johansson, som spelade Stanley Cup-final med Boston i början av sommaren.

Micke Larsson/TT

Rasmus Dahlin och Henrik Lundqvist i Frölundaborg, där en grupp svenska NHL-spelare sommartränar på is. Dahlin har varit på is under hela sommaren, i olika hallar.. Bild: Thomas Johansson
Rasmus Dahlin och Henrik Lundqvist i Frölundaborg, där en grupp svenska NHL-spelare sommartränar på is. Dahlin har varit på is under hela sommaren, i olika hallar.. Bild: Thomas Johansson

Född: den 13 april 2000 i Trollhättan (19 år).

Uppväxt: Lidköping.

Längd: 191 cm.

Vikt: 88 kg.

Yrke: ishockeyspelare i NHL-klubben Buffalo Sabres (från 2018).

NHL-statistik i Buffalo 2018–2019: 82 matcher (alla), nio mål, 35 assist, 34 utvisningsminuter, 21 minuters speltid i snitt, minus 13 i plus/minus-statistiken.

Tidigare klubbar: Lidköping, Frölunda 2015–2018.

Nytt fritidsintresse: racketsporten padel.