Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rasmus Dahlin gjorde OS-debut mot Tyskland.

Dahlin om OS-debuten: "Häftigt"

Efter en kväll på läktarplats var det äntligen dags. Backtalangen Rasmus Dahlin fick göra sin hett efterlängtade OS-debut.

Det blev en debut med begränsad speltid.

Totalt blev det bara sex byten och 4.36 i istid. Men han fick chansen i numerärt överläge där han gjorde två byten.

Det var skitkul att göra det. Vi fick inte till så mycket skott, men det var nya spelare att spela ihop sig med så man får dra lärdom och bygga vidare, sade Frölundatalangen som är storfavorit att bli vald som nummer ett i NHL-draften i sommar.

LÄS OCKSÅ: Rasmus Dahlin: "Man sitter bara och garvar"

Det är bara en svensk som blivit det i historien, Mats Sundin.

Pirrig början

Dahlin fick beskedet strax före morgonvärmningen på matchdagen och erkände att det pirrade en del inför OS-debuten.

Ja, i början, men sedan när man kom in på isen och hade slagit sin första passning så släppte det, sade den spelskicklige backen som därmed blev tidernas yngste herrhockeyspelare i en OS-match.

Enligt förbundskaptenen Rikard Grönborg var det tänkt att Dahlin skulle ha matchats flitigare.

Ja, absolut, men det blev en så konstig och ryckig match med alla utvisningar och det blev inte riktigt rätt att sätta ut en spelare som suttit så mycket som han fick göra, sade Grönborg.

"Klarade det galant"

Det lilla som Dahlin visade upp var förbundskaptenen nöjd med:

Han klarade det galant och hade några bra aktioner. Han är stabil som person att han klarar det.

Grönborg förvånade en hel hockeyvärld med att sätta Dahlin på läktaren i premiären mot Norge i torsdags. Nu fick han i alla fall ta sina första kliv in i sin första mästerskapsturnering på seniornivå.

LÄS OCKSÅ: Dahlin vill ha Lundqvists roll – i framtiden

Dahlin fick börja med en seger också, även om den var knapp och spelet lämnade en hel del i övrigt att önska.

Trots en drömstart där Viktor Stålberg sköt 1–0 redan efter två minuter i ett friläge fick svenskarna aldrig i gång något spel.

– Jag tyckte vi började ganska bra, men sedan sjönk vårt tempo. Våra spelvändningar tog väldigt lång tid, men jag tyckte vi gjorde ett fantastiskt jobb och krigade. Även om spelet kanske inte stämmer så finns det en fantastisk offervilja, tyckte Grönborg.

Tyskarna hade fyra ramträffar och Jhonas Enroth räddade samtliga 28 skott. I torsdags var det Viktor Fasth som höll nollan mot Norge.

När vi gick in i den här turneringen så visste vi att vi hade en stark målvaktsuppsättning. Vi har två målvakter som har spelat VM-final och båda två har visat upp att de håller riktigt hög kvalité. Det känns väldigt positivt, sade Grönborg.